Külföld

Megtagadnák a gyermekektől az apa és anya alapvető jogát

A német családjogi reform oda vezethet, hogy a biológiai szülők elveszthetik nevelői jogaikat

Egy új német családjogi reform teljesen kiüresítené a házasság és a szülőség fogalmát. Egy családjogi szervezet szerint a radikális baloldali német kormány a gyermekek anyához és apához való jogát áldozná fel a genderdivat oltárán.

Megtagadnák a gyermekektől az apa és anya alapvető jogát
A progresszív–liberális ideológiát erőltetné rá a gyerekekre Buschmann
Fotó: AFP/Britta Pedersen

Bátor új világ felé tereli a német szabaddemokrata (FDP) igaz­ság- ügyi miniszter országa család­jogi rendszerét, amely végre megfelel a nyugati progresszív elméletek minden szeszélyének. Marco Buschmann a napokban jelentette be azt a szavai szerint „vízválasztó” jogszabálymódosítási tervezetet, amely bevezetné a nemileg semleges szülők fogalmát, emellett bemutatná a „társanya” és a „többszülőség” családmodelljét is.

A valószínűleg nem a gyermekek érdekeit szem előtt tartó, de a divatnak minden tekintetben megfelelni kívánó jogszabály a múltban pragmatikus üzletbarát hírében álló FDP párt tollából származik, akik nem a radikális progresszív eszmék terjesztésével szereztek szavazatokat. Most azonban a közös kormánykoalíción belül a militáns zöldekkel és szociáldemokratákkal versengve a családsorvasztó politika látszik a legjövedelmezőbb üzletnek.

Buschmann a tervekről úgy nyilatkozott, mivel a családi élet diverzitása az elmúlt években megnövekedett, ezzel összhangban meg kell változtatni a családjogot is. El kell távolítani az akadályokat a szivárványcsaládok elől, tette hozzá. Ezzel kapcsolatban azt is közölte, be akarnak vezetni egy, a házassághoz hasonló új intézményt is, ami nyitva állna a szobatársak vagy barátok előtt is.

A Demo für Alle (DfA) német családjogi szervezet arra figyelmeztetett, hogy a fenti javaslat teljesen elszigetelné a család fogalmát a biológiai tényektől, és arra ítélnék a gyermekeket, hogy elfogadják a nemileg semleges szülők fogalmát, vagy megbarátozzanak azzal a ténnyel, hogy akár négy anyukájuk és apukájuk van. Ezek a reformok teljesen szükségtelenek, hiszen a jelenlegi törvények világosan meghatározzák a családjogi hatásköröket, írták. A DfA szerint a gond az, hogy a reform teljesen figyelmen kívül hagyja a gyermekek jólétét és érdekeit.

„A gyermektől megtagadnák annak természetes jogát, hogy lehessen egy édesanyja és egy édesapja” – nyilatkozott a szervezet. A DfA hozzátette, ez a reform a baloldal harca a valódi család, anya és apa ellen, amely az együttélés alapja és a totalitárius struktúrák ellenpólusa. „Ha így folytatjuk, a bioló-giai szülőknek a közeljövőben kérvényezniük kell majd a szülői jogaikat, és ebben az állam jóváhagyására kell majd támaszkodniuk” – írta a német szervezet.

Klientelizmus a német civileknél

A Tichys Enblick hírportál cikke rámutat arra, hogy milyen klientelizmusgyanús összefonódások léteznek a német politika, közszféra és civil szervezetek közt. Marco Gallina írása rámutat arra, hogy volt párttársaik segítségével milyen simán helyezkednek el a zöldpárti vagy szociáldemokrata képviselők jól fizető közhivatalokban. Kiemeli a volt berlini gazdaságügyi szenátor, Ramona Pop példáját, akit épp a Szövetségi Fogyasztók Szervezetének élére neveztek ki, vagy pedig Andrea Nahlest, a szociáldemokraták volt vezetőjét, aki a Szövetségi Foglalkoztatási Iroda igazgatói posztját kapta meg.


Ezek mind jól megfizetett posztok, amelyek arra szolgálnak, hogy ezeknél élvezzék kényelmes politikai nyugdíjaztatásukat. Gallina szerint így a vörös–zöld pártok képviselőit karrierjük végén várja egy kényelmes poszt valami civil szervezetnél vagy az adófizetők pénzéből eltartott közszférában. A cikk írója szerint ma Németországban már az utolsó „nyúltenyésztő szervezetig” ezek a baloldali személyiségek szerepelnek.
(DD)

Kapcsolódó írásaink