Külföld

Nem kímélik Boris Johnsont a koronapartikról szóló jelentésben

Nem mond le a kormányfő

Hatvanoldalas, bizonyító erejű fényképeket is tartalmazó vizsgálati anyagot adott át szerdán a brit kormánynak a közigazgatási szolgálat a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején a Downing Streeten tartott partik ügyében.

Nem kímélik Boris Johnsont a koronapartikról szóló jelentésben
Boris Johnson
Fotó: AFP

Sue Gray, a kabinetiroda magas beosztású tisztségviselője az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott, a miniszterelnöknél tartott partik közül néhány súlyosan megsértette a kormány meghatározó posztjain dolgozóktól elvárt magas szintű normákat, és azokat is, amelyeknek betartását ép a kormány várta el a brit lakosságtól az adott időszakban. A jelentésben szó esik több olyan esetről, amelyekben a kormánytisztviselők részvételével rendezett összejöveteleket ivászat is kísérte, és előfordult, hogy egy résztvevő a rosszullétig lerészegedett, két másik pedig kisebb összetűzésbe keveredett.

A jelentés alapján problémás volt az a parti is, amelyet Martin Reynolds, Boris Johnson kormányfő (képünkön) akkori személyi titkára rendezett 2020. május 20-án. A rendezvényen mintegy harmincan vettek részt, köztük Johnson is. Ebben az időszakban szigorú korlátozások voltak érvényben, kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott együtt. Johnson már egyértelműsítette, hogy nem tervez lemondani.

A szerdai alsóházi vitában kijelentette: minden felelősséget vállal a történtekért, de a Downing Streeten azóta alapvető személyi változások történtek. Hozzátette: a kormány reméli, hogy mindezek után túlléphet az eseten, és a brit népet érintő, legfontosabb ügyekre összpontosíthat. A partik miatt külön rendőrségi vizsgálat is zajlott, amelynek eredményeként a Scotland Yard összesen 126 pénzbírságot rótt ki 83 kormánytisztviselőre, köztük Johnsonra is – emlékeztetett az MTI.

Kapcsolódó írásaink