Külföld

Macron ismét provokál

A radikális faji aktivista, Pap Ndiaye az új francia oktatási miniszter

Franciaországot strukturálisan rasszista országnak tartó oktatási miniszterrel ajándékozta meg szavazóit Emmanuel Macron francia elnök. Pap Ndiaye faji elnyomásra szakosodott történész eddigi karrierjét az állítólagos fehér elnyomás elleni küzdelemre építette. A múltban elhangzott, fehéreket leplezetlenül bíráló kijelentései miatt viszont sokan bírálják Macront megdöbbentő kinevezéséért.

Ndiaye, aki ezentúl az ország oktatási rendszeréért lesz felelős, nem szereti a „fehérellenes rasszizmus” fogalmat sem, szerinte már az is a szélsőjobb szótárából ered. Azt nem magyarázta meg, miért nem hisz a francia bíróságok által is elismert fehérellenes előítéletek létében, hogy csak Nick Conrad francia fekete rapper egyik, Akaszd föl a fehéreket című számát említsük. Macron új miniszteréről az is ismert, hogy 2016-ban részt vett egy olyan gyűlésen, amelyre fehéreknek tilos volt a belépés. Ndiaye bírálói ezt szemére vetették, mondván, egy olyan politikus, aki a rasszizmus ellen harcol, ne vegyen részt egy faji alapon szelektáló összejövetelen.

Ndiaye érdemei közt felsorolhatjuk a párizsi operában diverzitás-tanácsadóként eltöltött éveit is, amelyek során főleg a nem fehér művészek számának növelését követelte. A neves intézmény tanácsai mentén lecsökkentette az olyan előadásainak a számát, mint A diótörő vagy A hattyúk tava, amelyek szerinte a fehér felsőbbrendűség auráját sugározhatnák. Macron új kegyeltjének más eredményei között megemlíthetnénk még a Donald Trump volt amerikai elnök győzelme után hallatott kijelentését, miszerint az a „fehér emberek bosszúja” volt.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés ideiglenes elnöke úgy fogalmazott, Ndiaye „az archetípusa annak, akinek a köztársaság mindent megadott, és megengedte, hogy érdemei mentén felemelkedjen. Mindez nem akadályozza őt meg abban, hogy szisztematikusan úgy fesse le Franciaországot és polgárait, mint az örök bűnösöket. Ez egy kétségbeejtő hálátlanság”.

Kapcsolódó írásaink