Külföld

Hszi Csin-pingnek elege van a kioktatásból

Emberi jogok

Minden országnak a saját helyzetének és jellegzetességeinek megfelelő utat kell választania az emberi jogok fejlesztéséhez, és ezt a választást tiszteletben kell tartani – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök, aki online egyeztetett a Kínában tartózkodó Michelle Bachelet emberi jogi ENSZ-főbiztossal.

Hszi Csin-pingnek elege van a kioktatásból

Kiemelte, katasztrofális következményekkel járhat, ha egy ország a valós helyzet figyelmen kívül hagyásával, változtatások nélkül, teljes egészében átveszi egy másik ország modelljét. Hozzátette, az emberi jogok terén nem létezik „tökéletes ország”, így szükségtelen bármelyik államnak is kioktatnia másokat ebben a kérdésben. A kínai elnök véleménye szerint egy ország emberi jogi helyzetének megítéléséhez elsősorban azt kell megnézni, hogy népének érdekei megfelelő védelmet kapnak-e, valamint azt, hogy az emberek elégedettsége, jóléte és biztonságérzete javulást mutat-e. Hszi Csin-ping arról biztosította Bachelet főbiztost, hogy a kínai fél a továbbiakban is támogatni fogja az ENSZ-t a nemzetközi emberi jogok terén tett erőfeszítéseiben.

A Hszinhua kínai hírügynökség szerint Bachelet köszönetet mondott a kínai elnöknek, amiért a járványhelyzet nehézségei ellenére lehetővé tették a látogatását, amelynek rendkívüli jelentőséget tulajdonít. Reményét fejezte ki, hogy a kínai kormányzattal, valamint a társadalom különböző rétegeinek képviselőivel folytatott, közvetlen érintkezések és megbeszélések révén behatóbb ismereteket szerez majd az országról. Továbbá Bachelet elismeréssel méltatta Kína erőfeszítéseit és eredményeit a mélyszegénység felszámolása, az emberi jogok védelme, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődés terén.

Kapcsolódó írásaink