Külföld

A Biblia helyett a közhangulat a mérvadó

Azonos neműek házassága Skóciában

A Skót Egyház (Church of Scotland) történetében először engedélyezte, hogy lelkészei azonos neműek házasságkötését áldják meg. Az edinburgh-i egyházi zsinaton résztvevők ezt aktivisták több éves kampánya nyomására szavazták meg. Azok a lelkészek, akik az ilyen házasságokat nem kívánják megáldani, egyelőre mentesülnek ennek elvégzése alól.

Dr. Iain Greenshield, a presbiteriánus protestáns Skót Egyház vezetője úgy fogalmazott, hosszú és imával teli párbeszéd vezetett ehhez a döntéshez, amely arra késztette az egyházat, hogy megoldást találjon a diverzitás és különböző értékek tiszteletére. Az említett párbeszéd egyik fő hangadója Scott Rennie tiszteletes volt, aki az egyház egyik első nyíltan homoszexuális lelkésze. Rennie elégedetlen volt azzal, hogy Dave nevű férjével csak civil szertartásban tudtak megházasodni, ezért sürgette az egyházi reformot. A Skót Egyház egyik szervezete (CFS) ellenben nyilatkozatban tiltakozott a döntés ellen, amelyet Biblia-ellenesnek nyilvánított.

Rámutattak arra, hogy a Bibliában teljesen hiányoznak olyan részek, amelyek az azonos neműek házasságát igazolhatnák. „A döntés ellentmond mindannak, amit a Szentírás állít a nő és férfi egymást kiegészítő kapcsolatáról, továbbá a házasság jegyeiről és céljáról. Isten egyértelmű és tiszta írott szavának, a Bibliának a követése helyett a Skót Egyház inkább a közhangulatot szándékozik követni” – írták nyilatkozatukban. Skóciában a metodista egyház, a Skót Episzkopális Egyház, az Egyesült Református Egyház és a kvékerek is engedélyezték az azonos neműek házasságát, de az anglikán és a római katolikus egyház ezt továbbra sem engedélyezi.