Külföld

Bíróság elé viszik az orosz hírportálok EU-s betiltását

Aggályos korlátozás

Együttesen megtámadják az Európai Unió Bírósága előtt a Sputnik, valamint a Russia Today (RT) orosz hírügynökségek betiltását – jelentette be a Holland Újságíró-szövetség (NJV), a Sajtószabadság Alap (Press Freedom Fund ), valamint három internetszolgáltató.

Közleményük szerint annak ellenére, hogy nem értenek egyet az említett hírügynökségek tartalmaival, azok cenzúrázása szerintük antidemokratikus, és alkotmányos aggályokat is felvet. Az NJV szerint az RT és Sputnik betiltása az unió területén egy elhamarkodott politikai döntés volt, amely figyelmen kívül hagyta a nemzetközi emberi jogi egyezményekben lefektetett, információs szabadságot érintő jogokat.

A Freedom Internet nevű szolgáltató igazgatója, Anco Scholte ter Horst a NOS holland hírportálnak elmondta, a tény, hogy az internetszolgáltatóknak blokkolniuk kell bizonyos információforrásokat, ellentétes az internetsemlegesség elvével, ráadásul fenyegetést jelent a nyitott internetre. A hírportálnak nyilatkozva elmondta, az EU döntése túlzó, és megnyitja az utat további ilyen blokkolások előtt is.

Kapcsolódó írásaink