Külföld

Deutsch Tamás: Hét-nyolc európai ország is hálás nekünk a színfalak mögött

Deutsch Tamás szerint  olajembargóról szóló érdemi tárgyalásokon a magyarral egyező álláspontot képvisel az uniós tagországok harmada - írta meg az Origo.

Deutsch Tamás: Hét-nyolc európai ország is hálás nekünk a színfalak mögött
Deutsch Tamás, az Európai Parlament képviselője
Fotó: MH/Purger Tamás

A kormánypárti politikus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában nyilatkozva megjegyezte, hogy az ötlet egyik támogatója az a Katarina Barley német politikus (az Európai Parlament alelnöke), aki korábban úgy fogalmazott, ki kell éheztetni Magyarországot és Lengyelországot.

A Fidesz EP-képviselője úgy vélekedett, jobb ha egy német politikus azzal a történelmi tehertétellel, amivel országa rendelkezik, Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatban soha nem használja a "kiéheztetni" kifejezést.

Deutsch azt is hangsúlyozta, az Európai Bizottság (EB) által nemrég kidolgozott stratégia, amely arra vonatkozik, hogy miként lehetne az orosz energiahordozókat kiváltani, kizárólag lózungokat tartalmaz. 

Mint mondta, a terv megvalósításához 300 milliárd euróra lenne szükség összeurópai szinten, amihez az unió csupán 20 milliárdot biztosítana, „a többit viszont a tagállamok állítsák elő. Ebből az látszik, hogy semmilyen végiggondolt terv, semmilyen érvényes stratégia" nincs az EB javaslatában.

Objektum doboz

Hat-hét-nyolc ország európai parlamenti képviselői, kormányzati szakpolitikusai azt mondják, hogy nagyon hálásak, hogy azt, amit ők a zárt ajtók mögött mondanak, azt Magyarország a nyilvánosság előtt képviseli – árulta el Deutsch azzal kapcsolatban, hogy mit tapasztalt az elmúlt időben az Európai Parlament színfalai mögött. – Ez a bizottsági embargós javaslat elfogadhatatlan – húzta alá a politikus.

– Az olajembargó számunkra vörös vonal – hangsúlyozta felszólalásában Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője a parlamentben hétfőn. Kiemelte: A szankciók bevezetése 700 forintos benzin és 800 forintos gázolajárat eredményezne, és atombombaként hatna a magyar gazdaságra. 

Hogy nyilvánosan miért nem állnak ki a Magyarországgal egyetértő tagállamok hazánk mellett, azzal kapcsolatban a Fidesz EP-képviselője kifejtette, az európai nyilvánosság meghatározó orgánumai meg tudják teremteni azt a „ki a jó, ki a rossz?" mércét, amiben nagyon sokan nem mernek a "rossz" oldalra kerülni, inkább meggyőződésük ellenére alkalmazkodnak ehhez a külső kényszerhez. Az érdemi tárgyalásokon a magyarral egyező álláspontot képvisel az európai uniós tagországok egyharmada. Nagy ország, átlagos méretű, mint mi, magyarok, és kisebbek – jelentette ki.

A szociáldemokrata Katarina Barley a napokban felvetette, hogy Magyarország nélkül kellene megvalósítani az Európai Bizottság által május elején bemutatott embargós tervet. Nem sokkal később Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter kijelentette, Németország hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra. 

Kapcsolódó írásaink

Magyarország nélkül is lehet olajembargó

ĀRobert Habeck arra számít, hogy végül úgy lesz, ahogy mindig is lenni szokott az EU-ban, vagyis néhány ország kvázi különjogokat – könnyítést, haladékot – kap