Külföld

Hidvéghi: Az EP-t uraló baloldali elit egyre inkább elszakad a valóságtól

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint az Európai Parlamentet (EP) domináló baloldali elit egyre inkább elszakad a valóságtól, és az embereket érintő problémák helyett háborús helyzetben az élelmiszer- és energiaválság ellenére a jogállamisági vitával foglalkozik.

Hidvéghi: Az EP-t uraló baloldali elit egyre inkább elszakad a valóságtól
Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament képviselője
Fotó: MH/Hegedűs Róbert

A képviselő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azzal kapcsolatban beszélt, hogy az EP kiterjesztené a jogállamisági vizsgálatot az uniós értékek teljes körére. Azt mondta, a legutóbbi javaslat többi között arról szól, hogy az Európai Bizottságnak ellenőrző, „büntetőtestületnek” kell lennie, és mutatók - például a „civil tér mutató” - bevezetésével osztályoznák a tagállamokat.

Ezeknek semmi közük a szerződésekhez és az azokban lefektetett hatáskörökhöz - jegyezte meg. Hangsúlyozta: azt senki nem vitatja, hogy az unió pénzügyi érdekeit védeni kell és az uniós forrásokat a törvényeknek megfelelően kell elkölteni, de az EP baloldali többsége évek óta „ideológiai diktatúrát” akar alkalmazni, erkölcsi kategóriákat ír elő, és fellép az ezeket visszautasítók ellen. 

A szankciók következményei

Ez folyamatosan gyengíti az Európai Uniót, mert rombolja a tagállamok közötti bizalmat, kölcsönös tiszteletet, ami nehezíti az együttműködést - emelte ki. Az orosz-ukrán háború miatti olajembargó is azért került napirendre, mert az EU már nem veszi figyelembe az összes tagállam szempontját - vélekedett, hangsúlyozva, Magyarországot - és más tagországokat is - „térdre kényszerítené” a szankció elfogadása, és az emberek energiaellátását, biztonságát veszélyeztetné. 

A kormánynak mindig Magyarország és a magyar emberek érdeke és védelme az első, ezért „ez vörös vonal számunkra” - jelentette ki. Hidvéghi Balázs kitért arra is: az unió sokkal többet tehetne a béketárgyalások előremozdításáért, de az EP-ben „sehova nem vezető, nagyotmondó, hangoskodó határozatok, szövegek hangoznak csak el, és nem a konfliktus megoldása felé mennek a dolgok”, valamint az EU erősítése helyett „rossz, felesleges témákkal telik az idő”.

Kapcsolódó írásaink