Gazdaság

Magyarország nélkül is lehet olajembargó

Robert Habeck arra számít, hogy végül úgy lesz, ahogy mindig is lenni szokott az EU-ban, vagyis néhány ország kvázi különjogokat – könnyítést, haladékot – kap

Németország hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra – mondta Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter.

Magyarország nélkül is lehet olajembargó
Németországnak könnyebbség lehet, ha hazánk vásárolhat orosz kőolajat
Fotó: MH/Katona László

A Zöldek politikusa a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy csalódott az orosz olajembargó ügyének elhúzódása miatt – írta az MTI. Elmondása szerint az Európai Bizottság vezeti a tárgyalásokat és az egyeztetéseket.

Kiemelte: ha a brüsszeli testület elnöke azt mondja, hogy megcsináljuk 26-an, Magyarország nélkül, akkor ez egy olyan út, amelyet mindig támogatna. Felhívta a figyelmet többek között arra is, hogy nem hallott ilyen javaslatot a bizottság elnökétől, ő maga pedig arra számít, hogy végül úgy lesz, ahogy mindig is lenni szokott az EU-ban, vagyis néhány ország kvázi különjogokat – könnyítést, haladékot – kap, de az unió egységesen, valamennyi tagország részvételével vezeti be az újabb büntetőintézkedéseket.

Az alkancellárt azért kérdezték az EU helyett nemzeti szinten bevezetendő olajembargó lehetőségéről, mert a legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokraták (SPD) részéről Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke a hétvégén ugyancsak a Deutschlandfunknak azt mondta, hogy Magyarország nélkül kellene megvalósítani az Európai Bizottság által május elején bemutatott tervet. Katarina Barley egyebek mellett azzal indokolta javaslatát, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az embargó akadályozásával „az orránál fogva akarja vezetni az EU-t”, és ezt nem kellene eltűrni.

Robert Habeck arról is beszámolt, hogy már eddig is igen hatékonyak az Ukrajna ellen indított háború miatt Oroszországra kivetett szankciók. Az orosz központi bank elnökének kijelentései alapján tudható, hogy az ország csődben van, és legfeljebb azon a fejlettségi szinten képes tovább működni, amelyen 1980-ban állt – mondta a német alkancellár.

Weimarban a közvilágításon spórolnak

Egyes német városok a közvilágítás időtartamának csökkentését tervezik, hogy megtakarítsák a folyamatosan emelkedő villamosenergia-költségeket – közölte a napokban az MTI. A keleti Weimarban június elsejétől fél órával később kapcsolják be, és fél órával korábban kapcsolják le az utcai lámpákat egy nyáron bevezetendő intézkedés keretében.

Az eredeti világítási időt a téli hónapokban viszont csak tíz perccel csökkentik. Az évi százezer kilowattórát megtakarító csökkentésekkel a jelenlegi energiaárak mellett jelentős összeg megtakarítását remélik. Mainz városában tovább mennek, ott egyenesen megfeleznék a közvilágítás időtartamát. Sőt, a város azt is tervezi, hogy bevezetik az igény szerinti közvilágítást, amikor az utakat gyalogosok vagy kerékpárosok használják. A keleti városok, Lipcse és Drezda vonakodnak ettől.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink

Emelkedik a biztonsági földgázkészlet mennyisége

ĀFolyamatosan zajlik a hazai gáztárolók feltöltése a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint. Az ellátásbiztonság érdekében nő a biztonsági földgázkészlet mennyisége is