Külföld

Negyvenmilliárd dollár Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij elnök Mariupol városának visszafoglalását ígéri

Az ukrán elnök Mariupol városának elvesztése ellenére úgy nyilatkozott, az oroszoknak nem fog sikerülni meghódítaniuk Ukrajnát. A török elnök időközben Svédország és Finnország vezetőivel tárgyalt ezeknek az államoknak a NATO csatlakozásáról.

Negyvenmilliárd dollár Ukrajnának
A Donbasz térség településein keletkezett károk szinte felbecsülhetetlenek
Fotó: AFP/Aris Messinis

Az ukrán elnök szerint a kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol eleste ellenére az ukrán hadsereg komoly károkat okozott az orosz haderőnek. „Ukrajna eltörte az orosz hadsereg gerincét” - jelentette ki Volodimir Zelenszkij, hozzáfűzve: az oroszok „nem fognak tudni lábra állni a következő néhány évben”. A politikus azután beszélt erről, hogy legalább 2400 ukrán fegyveres megadta magát az Azovi-tenger partján fekvő stratégiai fontosságú kikötővárosban, és fogságba került. Kijev visszafoglalja Mariupolt - szögezte le Zelenszkij.

Joe Biden amerikai elnök eközben aláírta az Ukrajnának nyújtandó, új, negyvenmilliárd dolláros segélyről szóló törvényt. A negyvenmilliárdból húszmilliárd fegyver és hadianyag, nyolcmilliárd általános gazdasági támogatás, ötmilliárd élelmiszersegély, egymilliárdot a menekültek megsegítésére szánnak. Az orosz hadsereg közölte szombaton, hogy megsemmisített egy jelentős nyugati fegyverszállítmányt, a Kijevtől nyugatra lévő Zsitomir megyében. A szóban forgó fegyvereket és katonai felszerelést az Egyesült Államok és európai országok küldték a Donyec-medencében harcoló ukrán fegyvereseknek.

Egy orosz parlamenti képviselő szerint Moszkva fontolóra veszi ukrán foglyok cseréjét egy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közeli oligarchára. Moszkva tanulmányozni fogja az Azov ukrán ezred fogságba esett harcosainak kicserélését Viktor Medvedcsukra - közölte szombaton Donyeckben Leonyid Szluckij orosz parlamenti képviselő. A „Putyin komájaként” emlegetett politikust és üzletembert április közepén vették őrizetbe; a 67 éves férfi február 24-től, az orosz invázió kezdete óta szökésben volt. Medvedcsuk előtte, 2021 májusa óta házi őrizetben volt, miután hazaárulás vádjával perbe fogták.

Telefonon tárgyalt Svédország és Finnország vezetőivel szombaton a két ország NATO-csatlakozását ellenző Recep Tayyip Erdogan török elnök, és megvitatta velük a „terrorszervezetekkel” kapcsolatos aggodalmait. Erdogan közölte Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel: Ankara „azt várja, hogy Svédország hozzon konkrét intézkedéseket annak bizonyítására, hogy osztja Törökországnak a PKK terrorszervezettel, valamit annak szíriai és iraki szövetsége­seivel kapcsolatos aggodalmait”. Az elnök hozzátette, hogy a szíriai török invázió után Törökország ellen 2019-ben elrendelt fegyverexport-embargót is fel kell oldani. Sauli Niinistö finn államfővel folytatott telefonbeszélgetésében Erdogan hangsúlyozta, hogy ha egy NATO-szövetségest egy terrorszervezet részéről fenyegető veszéllyel szemben nem lépnek fel, az ellentétes a szövetség szellemével.

Röviden

Csehország Ukrajna negyedik-ötödik legnagyobb hadianyag-szállítója közé tartozik – jelentette ki Tomás Kopecky cseh védelmi miniszter helyettes. „Ukrajnába sok milliárd korona értékben küldött Csehország fegyvereket és hadianyagot” – mutatott rá Kopecky. Prága tankokat, ágyúkat és lőszert is küldött Kijevnek a konfliktus kirobbanása óta.

A Spiegel német lap szerint a varsói kormány elégedetlen amiatt, hogy akadozik az a cserefolyamat, amely során a kelet-európai országok az ukrán hadszíntérre küldött régi szovjet gyártmányú fegyvereikért cserébe modern német haditechnikát kapnának. Csehország elavult T–72-eseiért cserébe 15 modern harckocsit kapott Berlinből, a lengyelekhez viszont nem érkezett hasonló kompenzáció.

Éhínséget akar előidézni a Közel-Keleten és Afrikában az orosz elnök, és az ennek hatására keletkező migránsáradattal destabilizálni Európát, Németország volt moszkvai nagykövete szerint. „Putyin úgy gondolja, a gabonaimport összeomlásával éhezők milliói menekülnek el a térségből Európa felé” – fogalmazott Rüdiger von Fritsch. (DD)

Kapcsolódó írásaink