Külföld

Ankara blokkolta a NATO-bővítést

Hivatalosan benyújtotta csatakozási kérelmét a NATO-hoz Svédország és Finnország, a NATO-főtitkár bízik abban, hogy gyorsan végbemehet a két ország felvétele. Ugyanakkor ezt megakadályozhatja Törökország, amely már közzé is tette azt a listát, amiért cserébe rábólintana az északi bővítésre.

Benyújtotta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz Finnország és Svédország – jelentette be tegnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Stoltenberg történelmi lépésnek nevezte a csatlakozási szándék kinyilvánítását, és úgy vélte, hogy a két ország csatlakozási kérelmének elfogadása gyorsan megvalósulhat. A főtitkár mellett Mario Draghi is arról biztosította a két országot, hogy határozottan támogatja a két ország felvételét a NATO-ba.

A gyors csatlakozás lehetőségének viszont ellentmondanak azok a sajtóértesülések, amelyek szerint Törökország a kérelmek benyújtását követő tárgyalások kezdetekor bejelentette, blokkolja a csatlakozási folyamatot. Új tagot csak minden tagállam igen szavazatával lehet felvenni a szövetségbe.

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan szerdai parlamenti beszédében kijelentette, Ankara elvárja, hogy a NATO vegye figyelembe Törökország aggályait, hozzátette, országa nem fogja támogatni Svédország és Finnország csatlakozását. „Az egyik legfontosabb ország vagyunk, amelyek aktívan támogatják a katonai szövetség tevékenységét, de ez nem jelenti azt, hogy minden javaslatot kérdés nélkül elfogadunk” – fogalmazott Erdogan.

A Bloomberg hírügynökség által közzétett cikk szerint Törökország kiadott egy listát követeléseiről is, amelyek teljesítését várja a NATO-tól. A listán szerepel, hogy Finnország és Svédország hivatalosan is ítélje el a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és a Forradalmi Népi Felszabadítási Frontot a (DHKP), amelyek Törökországban terrorszervezeteknek vannak nyilvánítva. Továbbá töröljék el a Törökországgal szemben bevezetett kereskedelmi korlátozásokat. Törökország emellett azt is követeli az Egyesült Államoktól, hogy visszakerüljön az F–35-ös repülőgépprogramba, amelyből kizárták, miután orosz S–400-as légvédelmi rendszereket vásárolt.

Eközben Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője arról számolt be, hogy több száz ukrán katona adta meg magát a bekerített mariupoli Azovsztal acélműben. A szóvivő szerint május 16. óta összesen 959 harcos adta meg magát, köztük nyolcvan sebesült, akik közül ötvenegyen kórházi ápolásban részesülnek az orosz ellenőrzés alatt álló Donyecki Népköztársaság novoazovszki kórházában. Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője szerdán azt mondta, hogy nemzetközi bíróságnak kell döntenie a fegyvert letevő katonák ügyé­ben. Azt is bejelentette, hogy az Azovsztalt le fogják bontani.

A TASZSZ hírügynökség értesülése szerint az Admiral Makarov fregatt lehet az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajója a Moszkva cirkáló elvesztése után. Korábban az Ukrajna arról számolt be, hogy a Makarovot is elsüllyesztették, ugyanakkor erről bebizonyosodott, hogy álhír volt.

Röviden

Ausztria továbbra is ragaszkodik a katonai semlegességhez – jelentette ki Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak adott interjúban. A miniszter azt is kijelentette, hogy ez nem jelent politikai semlegességet is, hozzátette, Ausztria humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának, fegyvert viszont nem ad.

Gerhard Schröder korábbi német kancellár juttatásainak csökkentésére készülnek a kormánypártok, amiért nem határolódott el Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, és nem vált meg a Rosznyeft orosz energiaipari cégben betöltött tisztségétől – írta a Bild című német lap.

Hadrendbe állítja az orosz hadsereg a legújabb Pereszvet nevű lézerrendszert, amely akár 1500 kilométeres magasságban keringő kémműholdakat is képes „elvakítani” – jelentette be Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes. A politikus azt is közölte, Oroszország új lézer- és elektromágneses fegyverek fejlesztésén dolgozik.

A Reuters hírügynökség Twitter-felhasználók gúnyoldásának célpontjává vált, miután egy, az Ukrajnában dúló háborúról szóló cikküket egy csoport paintballt játszó emberrel illusztrálták. Sok Twitter-felhasználó azt emelte ki, hogy az ilyen esetek miatt nehéz hinni a médiának. (PZ)

Kapcsolódó írásaink