Külföld

Evakuálják az Azovsztal acélmű ukrán védőit

Lassan véget ér az Azovsztal ipari létesítmény területén az ukrán fegyveres erők hetek óta zajló ellenállása. Több tucat súlyos sebesültet evakuáltak orosz területre, de több, mint kétszáz katona is megadta magát. Ezzel az orosz erők rövidesen teljes ellenőrzésük alá vonhatják Mariupol városát.

Evakuálják az Azovsztal acélmű ukrán védőit
Orosz területre evakuálják a sérült ukrán katonákat az acélművekből
Fotó: AFP/Russian Defence Ministry/H

A mariupoli Azovsztal acélműnél 265 ukrán fegyveres adta meg magát, közölte tegnap az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a körülzárt Azovsztalban egy nap alatt az Azov alakulat fegyveresei és az ukrán katonák közül 265-en tették le a fegyvert és adták meg magukat. Közülük 51-en súlyos sebesült. Az orvosi ellátásra szorulókat a novoazovszki kórházba küldték ápolásra.

A kijevi vezérkar tájékoztatásában szintén megerősítette, hogy 260 ukrán harcos – sokan közülük sebesültek – hagyta el tegnapra virradóra a mariupoli acélmű területét, de azon fáradoznak, hogy azok is kijöhessenek a körbezárt gyárterületről, akik még ottmaradtak. „A mariupoli helyőrség teljesítette harci küldetését. A katonai főparancsnokság utasította az azovsztali egységek parancsnokait, hogy mentsék meg az emberek életét. Mariupol védői korunk hősei” – tudatta az ukrán vezérkar.

Tegnap 53 sebesültet Novoazovszkba vittek, 211 embert pedig Olenivkába szállítottak. Mindkét terület orosz ellenőrzés alatt áll, a kimenekítettek pedig várhatóan fogolycsere keretében térhetnek majd vissza az ukrán ellenőrzés alatt álló területre. Mintegy 600 fegyveres lehetett a kiürítés megkezdése előtt a gyár területén. Az Azovsztal feladásával várhatóan véget ér az ukrajnai háború eddigi legvéresebb és leghosszabb csatája, ami azt jelenti, hogy Ukrajna vereséget szenvedett a városban, amely az orosz ostromot követően romokban hever. Ukrajna szerint civilek tízezrei haltak meg a városban.

Az azovsztali katonák evakuálása erős dilemma elé állította Vologyimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki számára nemcsak szimbolikus jelentőséggel bírt a mariupoli ellenállás, de kulcsfontosságú volt annak a 17 orosz zászlóaljnak a lekötése, amellyel Moszkva Mariupol ostromát folytatta. Az Azovsztal acélműben rekedt fegyveresek feleségei és hozzátartozói viszont egy nemzetközi kampányt indítottak az ott körbevett katonák kiszabadításáért, ami nagyban hozzájárulhatott az orosz–ukrán fogolycsere megállapodáshoz. Az ukrán elnök „nehéz napnak” nevezte az acélmű evakuálásának napját, és hősöknek nevezte az ott kitartó katonákat, de hozzátette, Ukrajnának élve van szüksége hőseire.

Közben Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója megerősítette, hogy jelenleg szünetelnek az orosz–ukrán béketárgyalások. Szavai szerint ennek egyik oka, hogy „Oroszország nem érti meg, a háború már semmilyen értelemben nem az ő szabályai, menetrendje vagy tervei szerint zajlik. Ukrajna ellenállása erősödik, ezért az Oroszországi Föderáció egyetlen célja sem fog megvalósulni”.

Ankara nem enged a NATO-nak

Törökország nem enged Finnország és Svédország NATO-csatlakozása kapcsán – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn. Arra a bejelentésre reagálva, hogy rövidesen finn és svéd diplomáciai küldöttség utazik Törökországba a kérdés megoldása érdekében, Erdogan kijelentette: „Meg akarnak győzni bennünket? Ne fárasszák magukat!” Tegnap Ann Linde svéd külügyminiszter aláírta Svédország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét, a finn parlament pedig megszavazta az ország NATO-csatlakozását. Olaf Scholz német kancellár Berlinben arról beszélt, Németország mindent megtesz azért, hogy gyorsan megvalósuljon Finnország és Svédország csatlakozása a katonai szövetséghez.
(PZ)

Röviden

Németország Olaf Scholz kancellár és a jelenlegi kormány hatalomra jutásával elveszítette az önállóság utolsó jegyeit is – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Megjegyezte, hogy az EU összeolvad a NATO-val, amiből nem is csinál titkot. Szóvá tette, hogy Scholz kancellár eltűrte a berlini ukrán nagykövet vele szembeni modortalanságát.
(DD)

Egyedül Vlagyimir Putyin felelős az energia-, és az élelmiszerárak emelkedéséért, az orosz elnök szándékosan idézi elő a drágulást, amellyel világszerte instabilitást akar elérni – jelentette ki a német külügyminiszter. Annalena Baerbock elmondta, hogy Putyin „fegyverként használja az éhezést”. Szerinte ezt mutatja, hogy az orosz hadsereg magtárakat rombol le, mezőgazdasági területeket bombáz.
(DD)

Elfogadhatatlan Magyarország elutasító álláspontja az orosz energiaszankciók ügyében – írta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter, a radikális baloldali Kalózpárt politikusa. Az Európai Bizottság kompromisszumát, miszerint az olajembargóval Csehország, Szlovákia és hazánk is 2024-ig halasztást kapnának, Prága és Pozsony elfogadta, míg Magyarország új feltételeket szabott – írta a CTK cseh hírügynökség.
(DD)
 

Kapcsolódó írásaink