Külföld

Beletörhet Joe Biden foga Dél-Amerikába

Újabb komoly diplomáciai fiaskót szenvedhet el Joe Biden a következő hónapban tartandó Amerika-csúcstalálkozón. A The New York Times (NYT) arról írt, hogy Washington célja a júniusi találkozó – amelynek Los Angeles adna otthont – megrendezésével az, hogy bemutassa az Egyesült Államok újjáéledő vezető szerepét a régióban.

Beletörhet Joe Biden foga Dél-Amerikába
Újabb komoly diplomáciai fiaskót szenvedhet el Joe Biden a következő hónapban tartandó Amerika-csúcstalálkozón
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Ennek ellenére egyelőre a rendezvény szervezését a fejetlenség jellemzi, valamint egyre több latin-amerikai és karibi ország vezetője fontolgatja, hogy nem is jelenik meg találkozón.

A lapnak a Kongresszus egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy a rendezvény agendája még nem tartalmaz konkrét célokat, az előzetes találkozókat pedig a zavartság jellemezte, több regionális képviselő is megjegyezte, hogy egyértelműen hiányzik a napirendi pontok közül a migráció. Ez utóbbi nem is meglepő, hiszen a Biden-adminiszt-ráció a rendezvény legfontosabb prioritásai között egyebek mellett a demokrácia-, valamint a klímavédelmet jelölte meg.

A résztvevők körüli bizonytalan-ság is hatalmas. Egyes források szerint Washington nem kívánja meghívni többek között Kuba, Nicaragua, valamint Venezuela vezetőjét sem. Ugyanakkor Mexikó elnöke López Obrador korábban már kijelentette, csak akkor hajlandó részt venni a találkozón, ha azon minden amerikai ország részt vehet. Obrador mellett távolmaradásukkal fenyegették meg Washingtont Bolívia és Honduras elnökei, valamint a Karib-tengeri Közösséghez tartozó országok is, továbbá Jair Bolsonaro brazil elnök is bejelentette, nem fog részt venni a találkozón, ugyanakkor okot nem nevezett meg.

Szakértők szerint ellenállásukkal azt akarják megmutatni, hogy Washington többé nem dirigálhat nekik, a csúcstalálkozón egyenrangú államok találkoznak, és Washington nem dönthet egyoldalúan a résztvevőkről.