Külföld

Fájhat Scholz feje

Szárnyalnak a német Zöldek és a CDU, elbukott az SPD és a liberálisok

Pártja két csúfos tartományi bukása után Olaf Scholznak most a német szövetségi kormány stabilitása miatt kell aggódnia. Koalíciós partnereinek erőviszonyai is megváltoztak, ráadásul újra törnek fel a kereszténydemokraták.

Fájhat Scholz feje
Olaf Scholz kancellárt érzékeny politikai helyzetben érték a vereségek
Fotó: AFP/Michael Kappeler

Jelentős győzelmet aratott a hétvégén az északrajna-vesztfáliai tartományi választásokon a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a legnépesebb német tartományban elért eredmény hatása pedig nem csak Düsseldorfban, hanem Berlinben is felforgathatja a politikai erőviszonyokat.

A hivatalos előzetes végeredmény szerint a CDU 35,7 százalékkal nyerte meg a választást, 2,7 pontot erősített öt évvel korábbi eredményéhez képest. A szociáldemokrata SPD 4,5 százalékpontot vesztve, 26,7 százalékkal a második. Harmadik 18,2 százalékkal a Zöldek, ami óriási siker a pártnak, hiszen 11,8 ponttal jobban szerepeltek, mint legutóbb.

Nagy pofont kapott viszont a liberális FDP, hiszen 6,7 százalékpontot vesztve csak 5,9 százalékot ért el. Az 5,4 százalékot elérő jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) 2 százalékpontos veszteséget könyvelhet el, a Baloldal pedig 1,8 százalékpontot vesztve már csak 2,1 százalékot ért el, tehát továbbra sem került a tartományi törvényhozás közelébe.

Egy kutatás szerint, amit a Die Welt szemlézett, a CDU bázisának erős alapját adják a hatvanon felüliek. A kampányban a tartományi politika is fontos szerepet játszott, a CDU-s miniszterelnök Hendrik Wüst személyes népszerűsége is fontos volt. A lap úgy jellemezte Wüstöt, mint aki tartalékemberből lett nehézsúlyú politikus, hiszen akkor kerül a posztjára, amikor elődje, az ismert és népszerű Armin Laschet az országos politikára váltott, és előbb a jobbközép párt elnöke, majd – végül a szociáldemokrata Olaf Scholzcal szemben alulmaradt – kancellárjelöltje lett.

A Der Tagesspiegel szerint a CDU stabilizálni tudta magát, Friedrich Merz pártelnökkel az élen ismét hatalmi centrummá váltak a politikában.

A harminc alattiak körében a Zöldek a legnépszerűbbek, bár nem kiugróan. Minden más párttól tudtak szavazókat szerezni, még az AfD-től is, ezt a német sajtóban különös jelenségnek nevezték. A Zöldeket már vasárnap este királycsinálókként emlegették, a párt helyi vezetője, Ricarda Lang pedig már ismertette is, milyen követeléseket támasztanak azzal a párttal szemben, amelyet végül majd kormányra segítenek.

Az SPD és a CDU is keresi a Zöldek kegyeit, de a sajtó és a politikusi nyilatkozatok alapján egyértelműen a jobbközép párt lesz a befutó. A CDU egyébként eddig az FDP-vel kormányzott közösen, de ma már nem lenne többségük.

Olaf Scholz és az SPD rendkívül kellemetlen helyzetbe került, országos szinten is. Egyrészt az SPD már második csúfos kudarcát szenvedte el, hiszen egy héttel korábban a schleswig-holsteini választáson csak a harmadik helyet tudták megszerezni tizenhat százalékos eredményükkel, mintegy tizenegy százalékpontot vesztve. Ráadásul míg a Zöldek ebben a tartományban is erősödtek, addig az FDP vesztesége csaknem akkora volt, mint Északrajna-Vesztfáliában.

Ez politikai földrengést jelenthet Berlinben, hiszen szövetségi szinten az SDP a Zöldekkel és az FDP-vel kormányoz. A Der Tagesspiegel szerint törékeny a helyzet a szövetségi kormányban, Scholz nehezen fogja össze, tartja egy irányban a hármas koalíciót, többnyire saját frakciójában sem mindig egyértelmű a helyzet. A dupla bukás a sajtó szerint megingatta a legtöbb kritikát kapó szociáldemokrata tárcavezetők, például Christine Lambrecht védelmi miniszter székét is.

Kapcsolódó írásaink

A CDU visszatért

ĀÚjabb választást veszített a német baloldal, kormányátalakítás jöhet

Fontos választás jön Németországban

ĀKis szövetségi választásnak is nevezik a német sajtóban a vasárnapi észak-rajna–vesztfáliai választásokat, akkora jelentőséget tulajdonítanak annak, hogyan döntenek a legnépesebb német tartomány lakói