Külföld

Az orosz erők rakétacsapást mértek Odessza megyére

Az orosz erők hétfő reggel rakétacsapást mértek a dél-ukrajnai Odessza megyére, az eddigi információk szerint négyen sebesültek meg a támadásban, köztük egy gyermek - közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál a katasztrófavédelemre és a déli hadműveleti parancsnokságra hivatkozva.

Az orosz erők rakétacsapást mértek Odessza megyére
Ukrán tűzoltók nyújtanak segítséget, miután egy orosz lövedék becsapódott Bilohorivkában
Fotó: Handout / Ukrainian State Emer

A repülőgépekkel végrehajtott csapásmérés következtében károk keletkeztek egy turisztikai infrastrukturális objektumban, ahol házak dőltek össze és tűz ütött ki. Ezenfelül lövedékek csapódtak be a korábbi orosz támadásokban megsérült és jelenleg nem üzemelő hídba, a Dnyisztrovszkij Liman fekete-tengeri öböl fölött - tette hozzá a hírportál.

Az odesszai városi tanács még arról számolt be, hogy a megyében a víz partra sodort két horgonyaknát is, amelyet a tűzszerészek hatástalanítottak.  

Az ukrán déli hadműveleti parancsnokság a Facebookon arról is hírt adott, hogy az úgyszintén az ország déli részén lévő Herszon és Mikolajiv régiókban az orosz csapatok jelenleg nem folytatnak támadó műveleteket, ehelyett erősítik vonalaikat az eddig elfoglalt területek határain a térségben. Folytatják továbbá a mentési munkálatokat a Kígyó-szigetnél megsemmisített, Szerna típusú partraszálló hajójuknál, és az általuk elfoglalt szigeten is igyekezek erősíteni pozícióikat.

Az ukrán vezérkar legfrissebb hétfői összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 27 700 orosz katona esett el Ukrajnában február 24. óta. Az ukrán erők megsemmisítettek kétszáz orosz repülőgépet, 165 helikoptert, 13 hadihajót, 1228 harckocsit, 2974 páncélozott harcjárművet, 577 tüzérségi és 89 légvédelmi rendszert, valamint 195 rakéta-sorozatvetőt.

Közben Christina Queen, az Egyesült Államok ukrajnai ügyvivője a Jevropejszka Pravda hírportálnak adott interjújában lehetségesnek mondta, hogy Ukrajna - Finnországhoz és Svédországhoz hasonlóan - a tagsági cselekvési terv (MAP) szakasza nélkül a NATO tagjává válhat, mert szavai szerint ez nem kötelező része a csatlakozási eljárásnak.    

„Ami Finnország MAP nélküli csatlakozásának lehetőségét illeti, a tagsági cselekvési terv soha nem volt jogszabályi előírás a NATO-csatlakozáshoz, ami azt jelenti, hogy Ukrajna úgyszintén csatlakozhat a szövetséghez a MAP nélkül is. Mindazonáltal nem nevezném ezt rövidített csatlakozási eljárásnak” - fejtette ki az ügyvivő. Megjegyezte, hogy a MAP olyan mechanizmus, amellyel a tagállamok teljesíthetik a NATO-kompatibilitási követelményeket, ha pedig  valamely állam már kész az összes követelmény teljesítésével, akkor a tagsági cselekvési terv feleslegessé válik. „Ezért sem Ukrajnának, sem más államnak nem szükséges, hogy tagsági cselekvési tervet kapjon és azt végrehajtsa, ha általánosságban megfelel a legtöbb követelménynek” - hangsúlyozta Christina Quinn.      

Közben a Donyeck-megyei Mariupolban körbezárt ukrán helyőrség tagjainak hozzátartozói Törökországban tartott sajtótájékoztatójukon arra kérték Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy vonja be Hszi Csin-ping kínai vezetőt a kikötővárosban található Azovsztal acélműben lévő ukrán katonák megmentésébe. A kulcsfontosságú Azovi-tengerparti városba az orosz erők már benyomultak, a várost védő ukrán alakulatok pedig jelenleg a mintegy 11 ezer négyzetkilométeren elterülő Azovsztal gyártelepen összpontosították erőket. Az orosz csapatok hetek óta ostromolják a gyárterületet, sikertelenül - írta korábbi híradásaiban az Ukrajinszka Pravda.

Az Azovsztalnál megállapodás született a sebesültek elszállításáról

A mariupoli Azovsztal acélgyárban körülzárt ukrán katonák képviselőivel folytatott tárgyalások eredményeként megállapodás született a sebesültek elszállításáról - közölte hétfő délután az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a vállalat területén fegyvernyugvás lépett életbe, és humanitárius folyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a „Donyecki Népköztársaságban” lévő Novoazovszk egy egészségügyi létesítményébe szállítsák, ahol minden szükséges segítséget megkapnak.

Alekszandr Hodakovszkij, a donyecki szakadárok Vosztok alegységeinek parancsnoka hétfő délelőtti Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy tíz ukrán katona jött ki fehér zászlóval a mariupoli Azovsztal acélmű területéről. Későbbi híradás szerint Hodakovszkij kilenc harcos érkezéséről számolt be, akik nem magukat megadni jöttek, hanem a sebesültek evakuálásról tárgyalni. A felek meghatározták a sebesültek elszállításának útvonalát, és a donyecki parancsnok szerint az ukránok elkezdték a torlaszok eltakarítását az üzem területén.

A Rosszija 1 állami tévécsatorna este saját forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy a Moszkva által neonácinak nevezett Azov ezred 51 tagját hozták ki hordágyakon.

Korábban Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az Azovsztal területén több mint ezer katona van, köztük több százan megsebesültek. Azt mondta, hogy sokuknak sürgős evakuálásra és orvosi ellátásra van szükségük.

Az orosz védelmi minisztérium május 7-én jelentette be, hogy az acélgyárban rekedt civileket evakuálták az acélmű területéről.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter először április 21-én tett bejelentést az azovi-tengeri kikötőváros „felszabadításáról”, hozzátéve, hogy az acélmű bevételéhez még három-négy napra lesz szükség. Vlagyimir Putyin elnök „emberiességi megfontolásból” elrendelte akkor, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet. Az Azovsztal 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes földalatti alagútrendszer húzódik.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy az ukrán különleges szolgálatok felrobbantottak egy tonna ammónium-nitrátot a Donyec-medencei Mazanivka közelében, aminek következtében körülbelül egy kilométer magas mérgező felhő keletkezett, amely Kramatorszk felé vonul. A tárca emlékeztetett rá, hogy május 11-én hasonló „provokációt” hajtott végre az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Harkiv megyei Dolhrenke falu közelében, hogy az orosz hadsereget vegyi fegyver bevetésével vádolják meg: akkor egy műtrágyát, feltehetően ammónium-nitrátot tartalmazó tartálykocsit robbantottak fel.

A donyecki „népi milícia” este közölte, hogy az az ukrán hadsereg a nap folyamán több mint 150 lövedéket és aknát lőtt ki hat településre az entitás területén. A támadások következtében egy civil megsebesült.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom