Külföld

A CDU visszatért

Újabb választást veszített a német baloldal, kormányátalakítás jöhet

Választásokat tartottak vasárnap a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna–Vesztfáliában. A voksolás napját élénk esélylatolgatás előzte meg a német sajtóban, úgy tekintettek ugyanis rá, mint olyan erőpróbára, amely Berlinben is földrengést okozhat.

A CDU visszatért
A kereszténydemokrata Hendrik Wüst győzelme komoly változásokat okozhat a nem éppen remeklő szociáldemokraták soraiban
Fotó: AFP/Rolf Vennenbernd

Olaf Scholz kancellár és pártja, a szociáldemokrata SPD számára nagy volt a tét, hiszen egy héttel korábban a legrosszabb helyi eredményüket érték el Schleswig-Holstein tartományban, a harmadik helyre szorultak vissza a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Zöldek mögött.

Ezúttal már szorosabb versenyt jeleztek előre a felmérések a liberális FDP-vel koalícióban kormányzó Hendrik Wüst CDU-s tartományi miniszterelnök és az SPD listavezetője, Thomas Kutschaty között, ám végül kinyílt az olló.

Az első részeredmények szerint a választást a CDU nyerte 35,9 százalékkal, azaz 2,9 százalékpontot erősödve, az SPD pedig 4,1 pontot vesztve, 27,1 százalékkal a második. Ünnepelhetnek a Zöldek, ugyanis 11,7 százalékot erősödve 18,1 százalékot értek el. A düsseldorfi tartományi parlamentbe való bejutás határán egyensúlyozott a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD), amely 1,8 pontot veszítve 5,6 százalékot ért el, valamint az FDP, amely 5,3 százalékot szerzett. Utóbbi párt népszerűsége nagyot zuhant, hiszen 7,3 százalékot vesztett.

A Die Tagespresse értékelése szerint bár a CDU nyert, a – pártok színei alapján – fekete-sárga kormányt a választók leváltották. A választás királycsinálói egyértelműen a Zöldek, mind Wüst, mind pedig Kutschaty felajánlotta nekik az együttműködést.

A sajtó már neki is ment Scholznak, a Die Weltben például arról írtak, hogy ideje átgondolnia, a népszerűtlen SPD-s miniszterek megtarthatják-e a széküket. A lap főszerkesztője, Jennifer Wilton szerint a választás valódi győztesei a Zöldek, és egy fekete–zöld kormány kapta meg az esélyt.

Az eredmény az országos politikusokat is megmozgatta. Kevin Kühnert SPD-főtitkár a Zöldek kegyeit keresi, Friedrich Merz CDU-elnök pedig azt írta a közösségi oldalán – utalva az előző heti győzelmükre is: a CDU visszatért.

Kapcsolódó írásaink

Fontos választás jön Németországban

ĀKis szövetségi választásnak is nevezik a német sajtóban a vasárnapi észak-rajna–vesztfáliai választásokat, akkora jelentőséget tulajdonítanak annak, hogyan döntenek a legnépesebb német tartomány lakói