Külföld

Újabb uniós cenzúrajavaslat

Az Európai Bizottság egy új tervezetet ismertetett, amely kötelezné az olyan üzenetküldő technológiai szolgáltatásokat, mint a Telegram vagy WhatsApp arra, hogy a felhasználóik által küldött üzeneteket ellenőrizzék, nincsenek-e benük illegális tartalmak.

A javaslat célja az, hogy a gyermekpornográfia elleni küzdelmet segítsék. A bizottság arra a korábbi felmérésre hivatkozott, miszerint minden harmadik gyermek találkozott már szexuális tartalmú felkéréssel az online térben. A javaslatot viszont többen bírálták, mivel jelenleg nem létezik olyan, mesterséges intelligencia által működtetett számítógépes program, amely csak az ilyen törvénytelen tartalmakat szűrné ki, így teljesen ártalmatlan üzenetek is áldozatul esnének a szűrésnek.

A német gyermekvédelmi szövetség képviselője, Joachim Türk is ellenzi a javaslatot, mivel tapasztalataik szerint az ilyen tartalmak túlnyomó többsége illegális internetes fórumokon keresztül van megosztva, nem pedig az ismert üzenetküldő szolgáltatókon keresztül. A Facebook anyavállalata, a Meta is megszólalt ez ügyben, rámutattak arra, hogy az ilyen szűrőtechnológiákkal hekkerek és elnyomó rezsimek is könnyen visszaélhetnek.