Külföld

Putyin: Kijev blokkolja a tárgyalásokat

Miközben egyre durvábbak a diplomáciai szóváltások, az orosz egységek az ukrán infrastruktúrát támadják

Az orosz elnök szerint Kijev blokkolja a béketárgyalásokat, az ukrán külügyminiszter szerint pedig az elkobzott orosz tulajdon jár Ukrajnának. A lengyel álláspont is egyre szélsőségesebb az oroszokkal szemben.

Putyin: Kijev blokkolja a tárgyalásokat
Pusztítás nyomai Csernyihivben – az északi városban is dúlnak a harcok
Fotó: AFP/Dogukan Keskinkilic

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken a Rai1 olasz közszolgálati tévécsatornával közölte, Ukrajna nem tekinti komoly fenyegetésnek a Dnyeszter Menti Köztársaságban állomásozó orosz egységeket, és nem tart attól, hogy a szakadár köztársaság irányából indítanának támadást.

Zelenszkij elmondta, kész tárgyalni Putyinnal, de azzal a feltétellel, hogy párbeszéd lesz közöttük, nem pedig ultimátumok. Hozzátette, vissza kell állítani Ukrajna területi integritását, ehhez viszont erős hadseregre van szükségük.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter eközben arra szólította fel a G7-országcsoport tagjait, hogy fogadjanak el olyan jogszabályokat és eljárásokat, amelyek lehetővé teszik az orosz vagyon elkobzását és Ukrajnának történő átadását.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes csütörtökön megerősítette, tárgyalások folynak arról, hogy kimenekítsék a mariupoli Azovsztal acélműben lévő, súlyosan sérült ukrán katonákat. Verescsuk hangsúlyozta, hogy a tárgyalások lassan haladnak. Ezzel kapcsolatban Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta pénteken, hogy a katonák is távozhatnak a gyár területéről, amennyiben letetszik a fegyvert. Hozzátette, „ennek megfelelően fognak bánni velük, minden sebesült meg fogja kapni a szükséges orvosi segítséget”.

Peszkov kommentálta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kijelentését is, amivel „rákos daganathoz” hasonlította az „orosz világot”. Peszkov úgy fogalmazott, hogy ez felháborító, féktelen és elfogadhatatlan kijelentés. Morawiecki május 11-én a Daily Tele­graph című brit lapnak írt cikkében azt állította, hogy az orosz világ ideológiája „rákos daganat”, amely „egész Európára veszélyt jelent”. Továbbá felszólította a nyugati országokat, hogy fokozzák az Ukrajnának nyújtott támogatást annak érdekében, hogy végül „teljesen kiirtsák az orosz vezetés szörnyű ideológiáját”.

A Kreml pénteki tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Olaf Scholz német kancellár telefonon egyeztetett a Moszkva és Kijev között zajló tárgyalások helyzetéről, valamint az Ukrajnával kapcsolatos humanitárius ügyekről. A Kreml közleménye szerint Putyin elmondta a német kancellárnak, hogy a tárgyalási folyamatot Kijev gyakorlatilag blokkolta. Putyin az orosz elnöki hivatal szerint ismertette a Moszkva által „különleges hadműveletnek” nevezett háború fő feladatait. A két politikus megállapodott abban, hogy továbbra is folytatják a kapcsolattartást különböző csatornákon az ukrajnai helyzet humanitárius vonatkozásaival kapcsolatban.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentésé­ben arról számol be, hogy az orosz légierő megsemmisítette az ukrán Kremencsuk település területén található olajfinomítót és számos, az ukrán hadsereg ellátására szánt benzint és gázolajat tartalmazó tartályt. Jelentések szerint ez volt Ukrajna utolsó működő olaj­finomítója.

Amerikai politikusok sokallják az ukrán segélyt

Nem ment egyhangúlag az új, negyvenmilliárd dolláros, Ukrajnának szánt segélycsomag elfogadása az Egyesült Államokban. A kongresszusban 57 republikánus képviselő a katonai és gazdasági segélycsomag ellen szavazott. Köztük volt Paul Gosar képviselő is, aki úgy fogalmazott: az iraki háború hiba volt. „Egy proxyháború Oroszországgal ugyancsak hiba lenne, és ennek potenciálisan egy világégés is lehet a következménye. Egy proxyháború Oroszországgal egy korrupt szocialista oligarchia fenntartása érdekében nincs összhangban Amerika érdekeivel” – írta Twitter-üzenetében Gosar.

Egy másik bejegyzésében úgy fogalmazott: „A bénító adósságainkra kéne inkább összpontosítanunk, az inflációra és a bevándorlásra. Ezek egyike sem Putyin hibája.” Az amerikai szenátusban pedig Rand Paul szenátor az ellenvetéseit akként fogalmazta meg: „Ez már a második, Ukrajnát érintő költségvetés két hónapon belül. Ez a csomag pedig háromszor akkora, mint az első volt. A kongresszus csak költekezni és költekezni akar.”
(DD)

Romániából is menekülnek

Érdekes jelenségre figyelt fel az Egyesült Államok határőrsége az ország és Mexikó között húzódó határon. Az elmúlt időszakban ugyanis megszaporodott azon román állampolgárok száma, akik szeretnének átjutni a határon, és így – illegálisan – bejutni az Egyesült Államokba, írja a Breitbart hírportál. A legtöbb román a Vlagyimir Putyin orosz elnöktől való félelmével magyarázza, hogy miért akart bejutni az országba, továbbá azt hazudják, hogy Oroszország Ukrajna után Romániát is megtámadta.

A határőrség egyik tisztviselője azt mondta a hírportálnak, úgy tűnik, mintha valakik előre felkészítették volna az érkezőket, hogy mit kell mondani annak érdekében, hogy átjuthassanak határon. A Joe Biden amerikai elnök által bevezetett „fogd meg és engedd el” határvédelmi rendszer egyébként is vonzza az országba az illegális migránsokat, a statisztikák szerint idén már több mint 836 ezer embert engedtek be az Egyesült Államok területére a rendszer keretében.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink