Külföld

Legújabb hajóit dobja ki az amerikai tengerészet

Úszó ócskavasak

Újabb kínos helyzetbe került az Egyesült Államok haditengerészete, miután meg kellett magyaráznia az Egyesült Államok fegyveres erőinek képviselőházi bizottságának, miért akarja mindhárom, csupán hároméves Littoral Combat Ship (LCS) típusú hajóját bontóba küldeni.

Michael Gilday admirális azzal magyarázta a haditengerészet döntését, hogy a hajók egyszerűen használhatatlanok, és nem érdemes őket hadrendbe tartani, elmondta, a három hajó kivonásával 391 millió dollárt spórol meg évente a tengerészet. Sajnálatos ugyanakkor, hogy a kilenc ilyen típusú hajó megtervezése és megépítése összesen 3,2 milliárd dollárba került.

A Pentagon eredeti tervei szerint az LCS-ek arra voltak hivatottak, hogy a legmodernebb technikát felhasználva multifunkciós fegyverrendszerként működjenek, és megkönnyítsék az amerikai haditengerészet dolgát abban, hogy felvegye a versenyt Kínával. Ugyanakkor a hajók már a kezdetekről megbízhatatlanok voltak. Adam Smith, a bizottság elnöke úgy fogalmazott, használhatatlanok, mert nincsenek felkészítve semmire, amikor mégis, akkor pedig lerobbannak.

Kapcsolódó írásaink