Külföld

Nyugdíjaztatná Bident az elnöki tanácsadó

Valami „nem stimmel”

Az életkorából adódóan Joe Biden amerikai elnöknek nem kellene újraindulnia az elnökválasztáson – jelentette ki David Gergen, korábbi elnöki tanácsadó a CNN hírtelevízióban. 

Nyugdíjaztatná Bident az elnöki tanácsadó
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

„2024-ben választások lesznek, amikor nagyon is elképzelhető, hogy Donald Trump és Joe Biden mérkőzik meg egymással. Ha egyikük elnök lesz, akkor ő a 80. életévét betöltve fogja irányítani az országot” – fogalmazott Gergen. „Ez valós kockázatot jelent” – tette hozzá. Az elemző – aki most töltötte be 80. életévét – kifejtette, hogy ebben az életkorban már az „emberek ítélőképessége nem olyan tiszta, mint volt, és nem tudjuk, hová fajulhatnak a dolgok, ha valakit ilyen sebezhetőségekkel ültetnek be abba az irodába, és négy évet adnak neki.”

Biden jelenleg 79, Trump pedig 75 éves. Rick Scott, Florida állam republikánus szenátora is „mentálisan alkalmatlannak” nevezte a jelenlegi elnököt. „Mindenki tudja, csak senki sem hajlandó kimondani. Nekünk viszont az országunk érdekében ki kell mondanunk, hogy Joe Biden nem képes teljesíteni a feladatát” – fogalmazott. Ronny Jackson, Texas kongresszusi képviselője is azt írta: „Valami már régóta nem stimmel Bidennel. Ha nem veti alá magát a kognitív vizsgálatnak, le kell mondania.”

Kapcsolódó írásaink