Külföld

Korlátozás nélkül engedélyeznék az abortuszt a demokraták

Szélsőséges liberalizmus

Az egyre szélsőségesebb balliberális ideológia tör előre az Egyesült Államokban az abortusz szabályozásának álcája alatt. A hatalmon lévő Demokrata Párt a „nők egészségének védelméről szóló” törvény új módosításával kitörölné a jogszabály szövegéből – és a címéből is – a nő kifejezést, ezzel nyomatékosítva, hogy az átműtött, transznemű férfiak is teherbe eshetnek, és adott esetben elvetethetik a magzatukat.

Kizárólag olyan szavakat használna, mint a személy, pá-ciens és hasonlók. De nemcsak a törvény nyelvezetét „modernizálnák”, azt a korábbi legfelsőbb bírósági döntést is felülírnák, amely csak a várandósság 24. hetéig engedélyezte az abortusz végrehajtását. A demokraták terveik szerint eltörölnék ezt a korlátozást is, és akár már a teljesen kifejlett magzat életének is véget lehetne vetni a várandósság legvégén is. Ez egyébként néhány demokrata vezetésű városban, mint New York, már most is lehetséges.

A módosításokat egyelőre sikerült megakadályoznia a republikánusoknak a szenátusban, de ebbe a demokraták minden bizonnyal nem fognak belenyugodni. Ezek az intézkedéstervezetek is jelzik, hogy a Demokrata Pártban annak legszélsőségesebb szárnya vette át a hatalmat. A jelenlegi elnök, Joe Biden korábban képviselőként még az abortusz korlátozása mellett szavazott, de úgy látszik mostanra a szélsőségesen liberális nyomásra megváltoztatta véleményét. És az is szinte biztosra vehető, hogy az abortusz szabályozásának liberalizálása lesz az egyik fő kampánytémája a novemberben esedékes félidős választásokon is a demokrata oldalnak.

Kapcsolódó írásaink