Külföld

Neomarxistáknak üzent hadat Florida kormányzója

A kommunizmus áldozatairól tanulnak majd az amerikai iskolások, hogy megértsék a szólásszabadságot

Újra meghátrálásra kényszeríti a radikális baloldalt a floridai kormányzó, Ron DeSantis. Az iskolai tananyagba bevezeti a kommunizmus áldozatainak emléknapját, amivel a Demokrata Párt által felélesztett marxista ideológia térnyerését akarja megakadályozni.

Neomarxistáknak üzent hadat Florida kormányzója
DeSantis a genderideológia és a szélsőséges fajelmélet ellen is fellépett
Fotó: AFP/Ronda Churchill

Ron DeSantis floridai republikánus párti kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényjavaslatot, amely alapján kötelező lesz beilleszteni a floridai állami középiskolák tananyagába a kommunizmus áldozatainak emléknapját, és minden év november 7-én iskolai rendezvényen megemlékezni róla. A jogszabály célja, hogy az emléknappal arra a százmillió emberre emlékezzenek, akik a kommunista rezsimek áldozatául estek világszerte.

A mostani intézkedés DeSantis kormányzó és a republikánus párti törvényhozók azon lépéseinek szerves folytatása, amellyel szeretnék még határozottabban elítélni a kommunizmus ideológiáját. A kormányzó rendelkezésének természetesen politikai üzenete is van, főleg a radikális baloldalra lecsúszott Demokrata Párt felé, amely a republikánusok szerint a marxizmus értékrendjét és módszereit próbálja újraéleszteni egy új csomagolásban. Ilyen a Joe Biden elnök kormányzata által létrehozott Dezinformációs Hivatal is, amelyről DeSantis úgy nyilatkozott, ezzel a demokraták megpróbálnák elnémítani a tiltakozó hangokat, és uralkodóvá tenni saját rezsimjük által támogatott politikai narratívát. Ez ellenkezik a szabad társadalmak elvével, mondta a kormányzó.

A floridai republikánus politikus szerint a történelmi tudat igenis fontos. Úgy fogalmazott: „diákjaink minden évben tanuljanak a kommunizmus gonoszságáról, a kommunista rezsimeket vezető diktátorokról és a több száz millió emberről, akik szenvedtek és szenvednek ennek súlya alatt.”
Az amerikai radikális baloldalra utalva hozzátette, még mindig vannak olyan emberek, akik ma is nyíltan hirdetik a szocializmus és a kommunizmus erényeit. DeSantis kijelentette, hajlandónak kell lennünk ahhoz, hogy megszólaljunk, ha olyan dolgokat látunk, amik nincsenek összhangban országunk értékrendjével.

A Dezinformációs Hivatallal kapcsolatban leszögezte, ezzel a testülettel a baloldali politikusok megpróbálják marginalizálni a másként gondolkodókat. „Nincs olyan ortodoxia, amelyet a kormány ránk kényszeríthet” – mondta a kormányzó, hozzátéve, hogy a Dezinformációs Hivatalt meg kell szüntetni. A kormányzó szerint a testület révén a baloldal a jövőben a közösségi portáloknak utasításokat akar osztogatni azzal kapcsolatban, milyen tartalmakat szeretnének tiltólistán látni.

DeSantis úgy fogalmazott, a baloldaliak pánikba esnek ha nem tudják ellenőrzésük alatt tartani a társadalmi vitát. A kormányzó nemrég rendeletet adott ki a floridai Disney World szórakoztató park speciális adókedvezményeinek megszüntetéséről azután, hogy a Walt Disney vezetősége heves támadást indított a azon új floridai törvény ellen, amely a magyar gyermekvédelmi törvényhez hasonlóan megtiltja az iskolákban a radikális gender ideológia és szélsőséges fajelmélet terjesztését.

Tiltják a nemváltoztató hormonokat


Egy új alabamai törvény szerint mostantól bűncselekménynek számít, és akár 10 éves börtönbüntetéssel is sújtható, ha egy orvos pubertáskori hormonális fejlődést gátló gyógyszereket ír fel 19 év alatti, nemet változtató tizenéveseknek. A jogszabály csak egy azon számos, a biológiai nem átalakítását akadályozó, illetve büntető törvény közül, amelyet republikánusok által vezetett tagállamokban fogadtak el.

Ezeket a törvényeket azzal a céllal fogadták el, hogy egyrészt korlátozzák a nemiséggel és nemi identitással kapcsolatos beszélgetéseket az alsóbb iskolai osztályokban és évfolyamokban, másrészt megtiltsák az iskolásoknak, hogy a születési nemükkel ellentétes iskolai mellékhelyiséget használjanak, vagy ellenkező nemű sportcsapatban versenyezzenek. Négy, transznemű gyermeket nevelő alabamai család pert indított annak érdekében, hogy egy bíróság alkotmányellenesnek mondja ki az új alabamai törvényt. A washingtoni szövetségi igazságügyi minisztérium a felperesek oldalán csatlakozott a perhez.
(DD)

Rossz lóra tesznek a demokraták


Úgy tűnik, nagy hibát követ el az amerikai Demokrata Párt azzal, hogy a novemberben esedékes félidős választások fő kampánytémájává az abortuszhoz való jogot teszi, ugyanis amíg azzal van elfoglalva, hogy újabb szimbolikus témával támadja a republikánusokat, addig az amerikaiak többsége a mindennapi megélhetése miatt aggódik.

Legalábbis ez derül ki a legújabb közvélemény-kutatásokból. A CNN hírcsatorna megrendelésére készített felmérés adatai szerint a megkérdezettek 73 százaléka úgy gondolta, Joe Biden elnök nem tesz eleget a gazdasági problémák kezeléséért, az amerikaiak fele tart az egyre növekvő inflációtól. A Rasmussen cég által végzett kutatás szerint pedig az amerikaiak hatvan százaléka aggódik az emelkedő üzemanyagárak miatt, és csupán 34 százalékuk szerint kellene a klímaváltozás elleni küzdelmet priorizálni. Eközben a Republikánus Párt előválasztásait sorra nyerik a Donald Trump korábbi elnök támogatását élvező politikusok, az eddig megválasztott 59-ből 58 „Trump jelöltje”.
(PZ) 

Kapcsolódó írásaink