Külföld

Kijev elégedetlen Brüsszellel

Az ukrán vezetés szerint becsapja az Európai Unió, ha nem veszi fel elég gyorsan a tagjai közé

Miközben az orosz csapatok folyamatosan nyomulnak előre Kelet-Ukrajnában, Odesszát is egyre több rakétatámadás éri. Kijev szerint ha nem csatlakozhat gyorsan az ország az Európai Unióhoz, akkor az azt jelenti, hogy Brüsszel becsapta.

Kijev elégedetlen Brüsszellel
Az orosz csapatok fokozatosan nyomulnak előre a kelet-ukrán területeken
Fotó: AFP/Leon Klein

Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Financial Timesnak adott interjúban kijelentette, hogy országa az egész Donyec-medencét fel akarja szabadítani. Ugyanakkor nem zárta ki a tárgyalások lehetőségét erről a kérdésről Oroszországgal, mert a terület visszafoglalása Kijev számára lehetséges, hogy túl nagy véráldozattal járna – fogalmazott az ukrán politikus. Kuleba reagált Emmanuel Macron francia elnök kijelentésére, miszerint még évtizedekbe is telhet, hogy Ukrajna csatlakozhasson az Európai Unióhoz. A miniszter leszögezte, ha Ukrajna nem kapja meg az EU-tagjelölti státuszt, akkor az megtévesztő lenne az Európai Unió részéről, és ezt Ukrajna „nem fogja lenyelni”.

Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerint az orosz hadsereg megkezdte a felkészülést a dél-ukrajnai Herszon megye teljes megszállására, ennek érdekében megerősítette tüzérségét. A területre elsősorban azért van szüksége Oroszországnak, mert ivóvizet és elektromos áramot a Krím elcsatolása előtt onnan kapott a félsziget.

Igor Konasenkov orosz katonai szóvivő eközben megerősítette Popaszna település elfoglalását. A keddi hadijelentésben azt mondta, hogy a luhanszki szakadár erők az orosz hadsereg támogatásával áttörték „az ellenség mélyen kiépített védelmét”, és elérték Luhanszk megye közigazgatási határát. Szakértők szerint a térségben egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a Luhanszk megyében tartózkodó ukrán egységeket bekeríti az orosz hadsereg, de legalábbis olyan helyzetbe kerülnek, amelyből a visszavonulás csak jelentős veszteségek árán lesz lehetséges. Konasenkov arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok sikeresen visszaverték az Odesszához közel fekvő Kígyó-sziget visszafoglalására irányuló ukrán támadást.

Eközben pedig orosz rakétatámadás érte Odessza városát, ahol éppen a támadások ideje alatt tett látogatást Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök, őket a város óvóhelyeinek egyikére menekítették. Ugyanekkor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította a nemzetközi közösséget, segítsenek véget vetni az ukrán kikötők orosz blokádjának, lehetővé téve ezzel a gabonaexportot. Ugyanis a város raktáraiban viszont képtelen Ukrajna exportálni, amely még inkább súlyosbítja az ország így is katasztrofális gazdasági helyzetét.

Charles Michel mellett kedden Ukrajnába támogatott Wopke Hoekstra holland és Annalena Baerbock német külügyminiszter. A tervek szerint a német diplomácia vezetője találkozik ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával is. Az elmúlt napokban több német politikus járt Ukrajnában, többek között Bärbel Bas német házelnök, illetve Friedrich Merz kereszténydemokrata pártelnök, de kormánytag a háború kezdete óta most először látogatott oda.

Röviden

Aláírta Joe Biden amerikai elnök „az ukrán demokrácia védelmében hozott 2022-es kölcsönbérleti törvényt”. A jogszabály lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy katonai felszerelést gyakorlatilag korlátozás nélkül kölcsönözzön vagy lízingeljen Ukrajnának, illetve más kelet-európai szövetséges országoknak. A szakértők szerint a jogszabály a második világháborús, úgynevezett „kölcsönbérleti” program újraindítását jelenti.


Jelentősen emelkedett Finnországban a NATO-csatlakozást támogatók száma Oroszország ukrajnai hadművelete nyomán – derült ki a finn közszolgálati televízió megbízásából elvégzett közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint a megkérdezettek több mint háromnegyede – 76 százaléka – támogatná az eddig semleges státuszú ország csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez. Eközben Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter azt nyilatkozta, az északi régió védelmi képességei megerősödnének, ha Svédország és Finnország csatlakozna a NATO-hoz, mert ezzel lehetővé válna a közös védelmi tervezés.


Az Oroszországhoz csatlakozást szorgalmazza Alan Gaglojev, Dél-Oszétia új vezetője, aki hivatalosan a szavazatok 53 százalékával nyerte meg a területen tartott vasárnapi választásokat. Gaglojev egy nemrég adott interjúban „a dél-oszét nép évszázadok óta dédelgetett álmaként” beszélt, arról, hogy egyszer csatlakozhatnak az Oroszországi Föderációhoz tartozó Észak-Oszétiához.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink