Külföld

Politikai fegyver a jogállamiság

Brüsszel nyomásgyakorlásának egyik célja, hogy hazánk megváltoztassa a migrációs politikáját, véli Hélène Laporte

Migrációs politikája miatt is támadja hazánkat Brüsszel a Nemzeti Tömörülés európai parlamenti delegációvezetője, Hélène Laporte szerint. A francia politikus lapunknak arról is beszélt, hogyan hozza hátrányos helyzetbe pártját a választási rendszer, amit Emmanuel Macron sem siet megreformálni.

Politikai fegyver a jogállamiság
A francia politikus szerint jó úton halad a szuverenisták együttműködése
Fotó: Nemzeti Tömörülés

– Folyamatban van Magyarország ellen az uniós alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárás, és nemrég az úgynevezett jogállamisági feltételességi mechanizmust is élesítették. Van ehhez Brüsszelnek jogalapja?

– A jogállamiság fogalma továbbra is homályos, nincs igazán megalapozott és egységes európai uniós szintű jogi definíciója. Az Európai Unió kezében ez a fogalom valódi politikai eszközzé alakul, amellyel nyomást gyakorolnak az olyan országokra, mint Magyarország és Lengyelország, hogy befolyásolják az általuk megvalósítani kívánt politikákat, különösen a migrációs politikát. Ezeket az országokat – amelyek mindazonáltal példamutató szolidaritást tanúsítottak Ukrajnával a konfliktus kezdete óta – így megfosztják azoktól az uniós forrásoktól, amelyek egyébként a tagállamoknak járnának. Képviselőcsoportunk, az Identitás és Demokrácia állásfoglalási indítványt is benyújtott ezzel kapcsolatban.

– Franciaországban júniusban törvényhozási választásokat tartanak. Milyennek tartja pártja esélyeit?

– Nagyon bízunk a sikerben. Marine Le Pen több mint tizenhárommillió szavazatot szerzett az elnökválasztás második fordulójában, ez politikai családunk számára történelmi eredmény, amivel mi váltunk Emmanuel Macron egyetlen valódi ellenzékévé. Ez a választás valójában az elnökválasztás harmadik fordulója, és arra számítunk, hogy sok képviselőnk érkezik a Nemzetgyűlésbe, hogy megvédje a franciákat.

– A francia választási rendszerben nincs pártlista, csak egyéni körzetek vannak, és két fordulót is tartanak. Ilyen körülmények közt is megmutatkozhat az eredményben a Nemzeti Tömörülés valós támogatottsága?

– Emmanuel Macron elődeihez hasonlóan a törvényhozási választások reformját ígérte, az arányos mandátumelosztást. Így a Nemzeti Tömörülésnek megfelelő képviselete lehetne a Nemzetgyűlésben, amely tükrözné a valódi dinamikát, de természetesen a kormány elvetette a reformot. Ez azt mutatja, hogy a rendszer ideges, tart a pártunk jelenlététől a parlamentben.

– Hogyan látja az európai szuverenista pártok, köztük a Fidesz együttműködésének jövőjét?

– A különböző európai patrióta és szuverenista pártok közötti együttműködés jó úton halad. Rendszeresen találkozunk, különösen a Fidesszel, hogy erősítsük az Európai Parlamenten belüli együttműködését. Találkozókat is szervezünk, és a szavazatunkat is összehangoljuk. Januárban Madridban közös nyilatkozatot írtunk alá egy olyan Európai Unióról, amely tiszteletben tartja a tagállamok szuverenitását, szabadságát és hagyományait.

Kapcsolódó írásaink

Deli Andor: Vannak vörös vonalaink

ĀNincsenek rendszerszintű problémák a magyar jogállamisággal az Európai Bizottság kifogásai alapján sem, a baloldal pedig dühös, hogy az úgynevezett jogállamisági mechanizmus által elindított folyamat nem nyilvános