Külföld

Nemzetközi elismerés a magyar kiállásnak

Orbánhoz fordultak egyházi vezetők

A magyar kormány ellenzi, hogy Kirill orosz pátriárkát is a szankciókkal sújtott személyek listájára tegye az Európai Unió, a keleti egyházi vezetők pedig nagyra értékelik Orbán Viktor kiállását. Sorra  utasítják el az uniós országok az olajembargó tervét.

Egyre több keleti ortodox egyházi vezető – mások mellett II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka, valamint Nathan Hovhannisian érsek, az Örmény Apostoli Egyház külkapcsolati ügyekért felelős vezetője – biztosította támogatásáról Orbán Viktor kormányfő álláspontját az Európai Bizottság Oroszország elleni szankcióival kapcsolatban. A magyar kormány arra törekszik, hogy megakadályozza Kirill, Oroszország pátriárkájának EU-szankciós listára helyezését, az egyházi vezetők pedig azt kérték Orbán Viktortól, hogy a magyar álláspontot következetesen képviselje.

Nathan Hovhannisian érsek háláját fejezte ki a miniszterelnöknek a keresztény egyházak és „jelen esetben az orosz ortodox egyház jogai-nak védelme iránti készenlétéért és elkötelezettségéért”. Porfirije szerb ortodox pátriárka levelében azt írta, az orosz pátriárkával szembeni esetleges szankciók ellentétesek az alapvető emberi és vallási jogokkal, amelyek alapján minden egyház és minden vallási közösség elválik az államtól, és nem egyenlő az általános állami politikával.

Orbán Viktor „bátor lépést tett a hangtalan Európához képest, elutasította, hogy támogassa az országa gazdaságára nézve pusztító energiaembargót és a vallási személyiségek elleni őrült szankciókat” – írta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese tegnap a Telegramon. „Az uniós országok legértelmesebb vezetői belefáradtak abba, hogy csendben a szakadék felé haladjanak az egész sterilizált európai csordával együtt, amelyet az amerikai pásztor a vágóhídra vezet” – fogalmazott.

Brüsszel embargós javaslata a magyar emberek életfenntartását meg-gondolatlanul, pusztító erővel befolyásolja – mutatott rá tegnapi közleményében a CÖF–CÖKA. Az alapítvány szerint az Európai Parlament ultraliberális többsége központosító megoldásokat erőltet, a tagországokkal nem egyeztetett csomag az uniós demokráciadeficitet bizonyítja.

Sajtóértesülések szerint egyébként már Horvátország is felmentést kér az olajembargó alól, csatlakozva ezzel több térségbeli országhoz. A Vecernji Listnek az INA horvát olajipari vállalat azt mondta, a vákuum gázolaj (VGO) elengedhetetlen a dízel gyártásához, az INA finomítóját pedig a termelési folyamatban a felhasználásra optimalizálták. A VGO ellátási forrásai korlátozottak, ezért az INA továbbra is elkötelezett a vásárlása mellett, ahogyan ezidáig is az volt – mutattak rá.A Politico úgy tudja, az uniós nagykövetek hosszú és nehéz tárgyalásokra készülnek a hétvégén Brüsszelben. A lap szerint egyre hosszabb az olajembargót ellenző országok listája. w
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom