Külföld

Nem volt elég kritikus az oroszokkal szemben, zárolták a számláját

Politizál a PayPal

Szintet lépett a nemzetközi cenzúra az amerikai Consortium News független hírportál anyagi forrásainak befagyasztásával. A PayPal pénztranzakció-szolgáltató ugyanis arról értesítette a hírportál kiadóit, hogy szabálysértés miatt megszünteti hozzáférésüket a 9300 dolláros összeghez, amelyet a cég számláján tartanak.

A PayPal ugyan nem okolta meg a döntését, de a Consortium News szerkesztője, Joe Lauria szerint ez az ukrán háborúról írt anyagaiknak köszönhető, mivel cikkeikben rámutattak a nyugati hatalmak szerepére is. A pénzbefagyasztásról is csak az Európában blokkolt Russia Today orosz hírportálon adtak jelentést, a nyugati szabad médiában ezt elhallgatták.

A közösségi portálokon megjelent bíráló vélemények nyomására végül a PayPal beadta a derekát, és hozzáférhetővé tette az összeget. A döntés viszont jól mutatja, milyen komoly veszélyek fenyegetik a vélemény- és sajtószabadság fennmaradását a nyugati országokban. Az ukrán válság kezdete óta különösen kiéleződtek a független, a fősodortól eltérő vélemények elleni fellépések mind a közösségi platformokon, mind a sajtótermékek esetében.

Kapcsolódó írásaink