Külföld

Ideológiai nyomásgyakorlás

A magyar baloldal is támogatta a hazánkat elítélő állásfoglalást

Újabb állásfoglalásban támadta az Európai Parlament balliberális többsége hazánkat és Lengyelországot. Hidvéghi Balázs szerint nem tudják megemészteni a választások eredményét.

Ideológiai nyomásgyakorlás
„Önelégült, posztmodern boszorkányüldöző klub”
Fotó: Európai Parlament

Megszavazta az Európai Parlament a Magyarország és Lengyelország ellen az alapszerződés hetes cikkelye szerint indult eljárásokról szóló állásfoglalást. A strasbourgi plenáris ülés csütörtöki napján 426 képviselő szavazott igennel, 133 nemmel és 37 tartózkodott. A dokumentumban sürgetik az Európai Tanácsot, mutasson valódi elkötelezettséget, és érjen el tényleges előrelépést az eljárásokban az európai értékek védelme érdekében. A képviselők kifogásolták, hogy a tanács nem tájékoztatja kellő mértékben a parlamentet, átláthatóbb, hatékonyabb meghallgatásokat sürgettek.

Az állásfoglalást megszavazta a baloldali, liberális és zöldfrakciók mellett az Európai Néppárt (EPP) képviselőinek többsége. Elutasította viszont a dokumentumot a magyar kormányt támogató két jobboldali, szuverenista frakció, az Európai Konzervatívok és Reformisták, valamint az Identitás és Demokrácia szinte minden képviselője. Ami a magyar képviselőket illeti, a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel, a Jobbik, a Momentum és a Demokratikus Koalíció képviselői igennel szavaztak, a szocialista Ujhelyi István pedig nem szerepelt a szavazási listán. Ujhelyi később közleményben sürgette a kormányt, találja meg a kompromisszumot az unióval.

„Ideje lenne abbahagyni az évek óta tartó abszurd vádaskodásokat, és tiszteletben tartani a magyarok jogát a saját országukhoz” – reagált közleményében Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője. „A valóságban azért támadnak minket, mert az európai baloldal nem képes elviselni azt, hogy Magyarországon egy nemzeti kormány van hatalmon, amely határozottan kiáll a klasszikus európai értékek és hagyományok mellett, és szembemegy az európai fősodorral olyan kérdésekben, mint a migráció vagy a gyermekvédelem” – fejtette ki.

Hidvéghi felidézte, amikor hazánk tizennyolc éve csatlakozott az EU-hoz, „egyértelmű volt számunkra, hogy a négy évtizedes szovjet uralom után hová akarunk tartozni: egy olyan szabad közösségbe, amely a kölcsönös tiszteletre épül és a hagyományos európai értékeken alapul”. „Elfogadhatatlan, hogy azóta Brüsszel – és különösen az Európai Parlament – egy önelégült, posztmodern boszorkányüldöző klubbá vált, amely mindenkire egy szűk és radikális ideológiát akar ráerőltetni. Ha pedig valaki ellenáll, ahogy mi tesszük, akkor szankciókkal és agresszív támadásokkal kezdik el zsarolni” – közölte.

Varga Judit igazságügyi miniszter tegnap a Facebookon reagált arra, hogy szerdán Mario Draghi olasz kormányfő az EP-ben azt mondta, eltörölné a vétót a külügyi kérdésekben. „A vétójog az utolsó védőbástyája az európai sokszínűségnek” – nyomatékosította a tárcavezető, hozzátéve – „nemet mondunk az európai birodalomra”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom