Külföld

Biden pálfordulásáról hallgat a liberális sajtó

Legfőbb jóként védi az abortuszt az amerikai radikális baloldal

Erőszakos tüntetések törtek ki az Egyesült Államok több városában azután, hogy valaki kiszivárogtatta az amerikai Legfelsőbb Bíróság még nem nyilvános döntését, amelynek értelmében az abortuszjogok nem élveznek alkotmányos védelmet.

Biden pálfordulásáról hallgat a liberális sajtó
Egyesült Államok-szerte erőszakos tüntetések kezdődtek
Fotó: AFP/Karla Ann Cote

Los Angelesben egy rendőr megsérült, amikor az abortuszpárti aktivisták kövekkel dobálták meg a rendfenntartókat. Washingtonban a Legfelsőbb Bíróság előtt is a szélsőbaloldali tüntetők olyan feliratokat tartottak fel, mint „A kényszeranyaság fasiszta erőszak”.

A Demokrata Párt politikusai is sorra ítélték el a bíróság döntését. Elizabeth Warren demokrata párti szenátor például extrémistáknak és szélsőjobbosoknak titulálta a bíróságot. A vitába beszállt Joe Biden elnök is, aki úgy fogalmazott:
„a nők döntési joga alapvető”.

Ez viszont komoly pálfordulásnak számít Biden véleményét illetően, hiszen 1982-ben, amikor még De-laware állambeli szenátorként dolgozott, maga is aláírt egy törvénymódosítási indítványt, amely az érintett abortusztörvényt enyhítette volna. A Biden által is aláírt módosítványban az olvasható, hogy „az abortuszhoz való jogot nem kezeli az amerikai alkotmány”. Biden akkoriban úgy nyilatkozott, hogy mint római katolikus nem volt biztos abban, hogy a véleményét ráerőszakolhatja az országra, mégis aláírta a javaslatot.Világszerte radikális baloldali és extrém feminista mozgalmak az abortuszkérdést politikai kérdésként kezelik, és agresszív kampányt folytatnak a keresztény, vagy konzervatív hátterű vélemények ellen.

A terhességmegszakítást alapvetően egészségügyi témának veszik, és nem ismerik el az emberi magzat élethez vagy védelemhez való jogát. A vita ma már ott tart, hogy jogilag büntethetővé akarják tenni a terhességmegszakítást fontolgató nők „befolyásolását”. Ez negatívan érintheti több gyermekvédelmi szervezet tevékenységét, akik felajánlják a várandós nőknek, hogy befogadják újszülött csecsemőjüket, és gondoskodnak róla, ha nem folyamodnak az abortuszhoz.

Kapcsolódó írásaink