Külföld

Abortuszjogi forradalom

Az Egyesült Államok alkotmánya nem védi a terhességmegszakítást

Rég nem látott küzdelem kezdődhet az Egyesült Államokban azután, hogy valaki kiszivárogtatta a legfelsőbb bíróság egy még nem nyilvánosságra hozott döntését, amelyben az amerikai abortuszjogok alkotmányos védelmének eltörlésére szavaztak.

Abortuszjogi forradalom
A bíróság kiszivárogtatott döntése óriási liberális felháborodást váltott ki
Fotó: AFP/Allison Bailey

Az 1973-ban hozott döntés az úgynevezett Roe kontra Wade-perben eddig a terhességmegszakítás jogát az amerikai alkotmány értelmezése alapján védettnek tekintették, ami jelentősen megnehezítette az egyes tagállamoknak, hogy ezeket a helyi elvárások szerint szabályozzák. Ezt az agresszív abortuszpárti, balliberális lobbicsoportok rendszeresen arra használták ki, hogy a bíróságon megtámadják a hatályos szabályozás bármilyen szigorítását.

Samuel Alito bíró döntésében viszont az olvasható, hogy az abortuszkérdést vissza kell adni a helyi közösségek választott képviselőinek kezébe. Alito hozzátette, hogy az eredeti Roe-féle értelmezés alkotmányjogilag teljesen irreleváns volt és egyértelműen helytelen. A bíróság ezért arra a következtetésre jutott, hogy a terhességmegszakításhoz való jog nem gyökerezik az amerikai nép hagyományaiban és történelmében, ezért nem élvez alkotmányos védelmet.

A precedens nélküli kiszivárogtatásért valószínűleg a bíróság valamelyik baloldali érzületű alkalmazottja lehet felelős, aki ezzel időt akart adni az abortuszpárti politikusoknak az ellenállás megszervezéséhez. A hír közlése után egy órán belül több száz tüntető jelent meg a bíróság washingtoni épülete előtt. Hillary Clinton is azonnal úgy nyilatkozott, hogy „ez a döntés közvetlen támadás a nők méltósága, jogai és élete ellen. Megöli és alárendeltségre ítéli a nőket”. Elizabeth Warren demokrata párti szenátor még ennél is messzebb ment, és az alkotmánybírákat extrémistáknak, majd szélsőjobboldalinak nevezte. A döntés nem tetszett a Planned Parenthood abortuszklinika-hálózatnak sem, amely csak 2020-ban 618 millió dolláros állami támogatást kapott.

Kapcsolódó írásaink