Külföld

Orwelli bizottságot hozott létre Biden

Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium bejelentette, hogy létrehoz egy hamisinformáció-bizottságot (Disinformation Board - DB). Ennek az lesz a célja, hogy küzdjön az Oroszországból érkező propagandahírek és az Egyesült Államok déli határán zajló migrációs krízissel kapcsolatos állítólagos téves híresztelések ellen.

Orwelli bizottságot hozott létre Biden
A „megbízható” Nina Jankowicz irányítja majd a Biden-cenzúrát
Fotó: Twitter

Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó a hírre úgy reagált, hogy az Egyesült Államokban nem létezhet egy „Igazság Minisztériuma”, és ígéretet tett arra, hogy ellenáll a Joe Biden elnök vezette adminisztráció erre irányuló kísérleteinek. „Amikor a dolgaid nem mennek jól, két választásod van: vagy javítasz, vagy pedig elhallgattatod a bírálóidat. Biden ez utóbbit teszi” – jelentette ki DeSantis. Arkansas republikánus szenátora, Tom Cotton is úgy reagált, a Belbiztonsági Minisztérium hamisinformáció-bizottsága Amerika- és alkotmányellenes.

Különösen nagy felháborodást keltett az a hír, hogy a DB élére a radikális baloldali Nina Jankowiczot nevezték ki, aki ismert a Demokrata Pártot támogató nézeteiről. Jankowicz a 2020-as elnökválasztás során egyike volt azoknak, akik a közösségi platformjukon azt a hamis hírt terjesztették, hogy Donald Trump elnök Oroszország befolyása alatt van, amit azóta semmilyen vizsgálat nem tudott megerősíteni. Jankowicz továbbá nyilvánosan kiállt a Biden-kampány által terjesztett álhír mellett is, hogy a leendő elnök fia, Hunter Biden laptopján talált információk, amelyek az ukrán és orosz érdekeltségű korrupciógyanús ügyeit bizonyították, nem léteznek. Azóta viszont kiderült, hogy a hír valós volt, amit több amerikai baloldali sajtóterméknek is el kellett ismernie.

Tömegesen figyelte meg az amerikaiakat az FBI

Mintegy 3,4 millió amerikai állampolgár után kémkedett az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) tavaly – derült ki az amerikai Nemzeti Hírszerzési Igazgatói Hivatal (ODNI) jelentéséből. A dokumentum szerint az FBI a külföldi hírszerzési megfigyelési törvény alapján indított elektronikus megfigyelést azon személyek után, akikről azt feltételezték, hogy más államoknak kémkedhetnek. Ugyanakkor szembeötlő, hogy az ODNI adatai szerint egy évvel korábban még mindössze 1,3 millió ilyen megfigyelést végzett az FBI. Az Amerikai Polgárjogi Unió (ACLU) szerint az FBI megsértette az amerikaiak magánéletét, és a hatóság gyakorlata alkotmányellenes.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom