Külföld

Szigorításokra van szükség Svédországban

A húsvéti zavargássorozatot követően Magdalena Andersson svéd kormányfő nagy visszhangot kiváltó „igazságbeszédben” ismerte be a migrációs és integrációs politika kudarcait, majd a kormány intézkedéscsomagot jelentett be a szegregáció felszámolására és a bűnözői csoportok elleni fokozott fellépésre – írta gyors­elemzésében a Migrációkutató Intézet kutatója, Sayfo Omar.

Emlékeztetett, a szigorítások már korábban elkezdődtek, és mivel az intézkedések határideje októberre, vagyis a választásokat követő hónapra esik, a szociáldemokrata kormányfő pedig hosszú távú tervekről beszélt, gyakorlatilag időt és bizalmat kér a választóktól a problémák kezelésére. „Fontos, hogy a kormány immár hivatalosan is érdeklődést mutat a dán modell iránt, ahol szintén egy szocialista kormányzat alkotta meg és érvényesíti Európa egyik legszigorúbb migrációs és integrációs politikáját, amellyel sikerrel vette fel a harcot a gettósodás ellen” – hangsúlyozta a kutató.

Sayfo Omar felidézte, társadalom és jobboldali politikai erők nyomására a svéd szociáldemokraták is újragondolták bevándorlási és integrációs politikájukat. Úgy látja, a skandináv ország jelentős anyagi forrásokkal rendelkezik, a problémák kevésbé akutak, mint más országokban (köztük Franciaországban), ezért kellő politikai akarat esetén a jelenlegi gondok egy része jó eséllyel orvosolható.

Kapcsolódó írásaink