Külföld

Soros a szövetségi kormányt pesztrálja

A milliárdos oligarcha szervezetei már közvetlenül a Fehér Ház döntéseit is befolyásolják

Az amerikai Fox News hírcsatorna írása szerint immár bizonyíthatóan közvetlen szálak fűzik Soros György Nyílt Társadalom Alapítványát (OSF) a Joe Biden vezette adminisztráció tevékenységéhez.

Soros a szövetségi kormányt pesztrálja
A spekuláns a közpolitikát is pénzeli
Fotó: AFP

A dokumentumok szerint a mil­liárdos oligarcha nemcsak dollármilliókkal támogatja a Fehér Ház jogi és stratégiai döntésekért felelős részlegeit, de mindent megtesz azért, hogy ezt az együttműködést eltitkolja.

A Governing for Impact (GFI) nevű csoportnak saját bevallása szerint már több mint húsz új szabályzatot sikerült megvalósíttatnia a Biden-adminisztrációval, amelyek fő célja Donald Trump volt elnök oktatást, igazságszolgáltatást és egészségügyet érintő rendelkezéseinek eltörlése. Időközben az óriási összegekkel működő és a szövetségi kormány politikáját formáló csoportról szinte semmi jelentést nem olvasni az amerikai sajtóban, sőt a honlapjuk sem található egy böngészőkereséssel, hacsak nem írjuk be közvetlenül a címüket (Governingforimpact.org). Az Arabella Advisors 1,6 milliárd dollárral gazdálkodó sötét pénzhálózat társszervezetéről csak egy azóta eltüntetett utalás volt található a Harvard Egyetem jogi karán megjelent álláshirdetésben, amely szerint ők készítették elő a Biden-adminisztrációt a „transzformatív kormányzásra”.

Újságírói kérdésre a GFI egyik vezetője, Tom Perriello, aki emellett Soros OSF alapítványának is az igazgatója, bevallotta, hogy szervezete élvezi a milliárdos tőzsdespekuláns anyagi támogatását.

A GFI igazgatója, Rachael Klarman is megerősítette, hogy az amerikai szövetségi kormány számára készítenek ajánlásokat bizonyos készülő szabályzatokkal kapcsolatban. A szervezet titkolt pénzforrásai, milliárdos magán­szponzora és befolyása a szövetségi kormányra viszont megtestesíti mindazt, amit az amerikai baloldal olyan gyakran elítél a nyilvánosság előtt. Ilyen az a módszer is, amellyel a GFI elkerüli az adófizetést azzal, hogy az Arabella Advisors-csoport részeként munkálkodik, miközben 2019 és 2020 között csaknem 13 millió dollárt kapott Soros alapítványától.

Kapcsolódó írásaink