Külföld

A Csendes-óceánra tekint Washington

A Salamon-szigetek vezetője nem hagyta szó nélkül az újabb ausztrál kritikákat, amelyeket a Kínával való együttműködése miatt kapott. Már az Egyesült Államok is kezdi felismerni, hogy hiba volt elhanyagolnia a Csendes-óceán szigetországait.

A Csendes-óceánra tekint Washington
Új csendes-óceáni támaszpontok után kutat a kínai haditengerészet
Fotó: AFP/Jiang Xiaowei

Újabb szintre lépett az Ausztrália és a Salamon-szigetek közötti diplomáciai csörte. Manasseh Sogavar, a szigetország miniszterelnöke múlt hét végén kettős mércével vádolta meg Canberrát, miután Ausztrália az elmúlt időben többször is kritizálta a Salamon-szigetek és Kína közötti új védelmi egyezményt. Ausztrália többek között azt kifogásolta, hogy az egyezménnyel Peking veszélyezteti a térség biztonságát, Scott Morisson ausztrál kormányfő vörös vonalnak és elfogadhatatlannak nevezte egy esetleges kínai támaszpont létrehozását a szigeteken.

Sogavar ugyanakkor azzal utasította vissza az ausztrál kritikákat, hogy Ausztrália sem egyeztetett semmilyen harmadik féllel, mielőtt csatlakozott volna az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz az AUKUS szövetségben. A politikus elmondta, hogy ő is csak a médiából értesült az új szövetség létrejöttéről. Úgy fogalmazott: „Elfogadtam, hogy Ausztrália egy szuverén ország, amely szabadon dönthet arról, hogy bármilyen szövetségbe belép, akár átláthatóan teszi, akár nem, ahogy az AUKUS esetben is tette.” Hozzátette: „A Salamon-szigetek nem viselkedett akkor teátrálisan, és nem hisztériázott, hanem tiszteletben tartottuk Ausztrália döntését.” Valamint kritizálta a Salamon-szigetek és Ausztrália között meglévő, a kínaihoz hasonló védelmi együttműködést, ugyanis a tavalyi zavargások idején az ausztrálok nem voltak hajlandók megvédeni a kínai infrastruktúrát és befektetéseket.

Peking és a salamon-szigeteki Honiara megállapodását kritizálta az Egyesült Államok is, Washington szerint Peking terjeszkedése destabilizálja a Csendes-óceánt. Ugyanakkor korábban szakértők arra figyelmeztettek, hogy Kína csak azt a hatalmi vákuumot tölti be, amit az Egyesült Államok hagyott a térségben azzal, hogy az utóbbi évtizedekben elhanyagolta az itt található szigetcsoportokat. Egyes országokban már évtizedek óta nincs amerikai nagykövetség, valamint nem volt diplomáciai kapcsolatfelvétel sem.

Ennek kockázatát felismerhette Washington is, hétfőn az Egyesült Államok indiai–csendes-óceáni koordinátora, Kurt Campbell kijelentette az Egyesült Államok–Új-Zéland üzleti fórumon, hogy Washingtonnak meg kell erősítenie a kapcsolatait a térség országaival. Campbell kifejezte, hogy a Biden-adminisztráció nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a térségben fekvő országok gazdasági és humanitárius támogatására és a multilaterális együttműködésre. Továbbá erősebb együttműködést akar folytatni a térségben Japánnal, Új-Zélanddal, az Egyesült Királysággal és Franciaországgal is.

Kapcsolódó írásaink

Szigorításokra van szükség Svédországban

ĀA húsvéti zavargássorozatot követően Magdalena Andersson svéd kormányfő nagy visszhangot kiváltó „igazságbeszédben” ismerte be a migrációs és integrációs politika kudarcait