Külföld

Felkavarta a Csendes-óceán vizét az új szövetség

Franciaország elégedetlen

Létfontosságú partner az indiai–csendes-óceáni térségben Franciaország, és Washington továbbra is együttműködik Párizzsal – mondta Antony Blinken, amerikai külügyminiszter, miután konfliktust okozott, hogy Ausztrália, francia tengeralattjárók helyett amerikaiakat vásárol az „Ausztrália Egyesült Királyság, Egyesült Államok (AUKUS) együttműködés” keretében.

A francia külügyminiszter a lépést hátba szúrásnak nevezte. Erre reagálva az ausztrál miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy már a nyáron jelezte Emmanuel Macron Francia elnöknek, hogy elállhatnak a tengeralattjárók beszerzésétől. Szakértők arra figyelmeztették Ausztráliát, ez a lépés azt eredményezheti, hogy az ország célpontjává válik a kínai atomfegyvereknek. India üdvözölte az új szövetség létrehozását Kínával szemben, szakértők szerint India lehet az is, amelyik megrendelést adhat a jövőben francia tengeralattjárók építésére.

Az is kiemelendő, hogy az új háromoldalú együttműködés létrehozásával úgy tűnik, az Egyesült Államok elfogadta azt, hogy új megközelítésre van szüksége az indiai–csendes-óceáni térségben, ahol nem lehet létrehozni egyetlen NATO típusú szövetséget, hanem több kisebb katonai együttműködéssel tudja növelni katonai befolyását.

Kapcsolódó írásaink