Külföld

Svédország kormányfője beismerte tévedéseit

Svédország radikális baloldali kormánya kénytelen volt a múlt héten elismerni, hogy a muszlim és afrikai bevándorlók integrációja teljes kudarcot vallott.

Svédország kormányfője beismerte tévedéseit
Magdalena Andersson, Svédország szociáldemokrata elnöke kiemelte a fiatalkorúak bűnözésének problémáját
Fotó: AFP/Paul Wennerholm

Magdalena Andersson szociáldemokrata miniszterelnök egy múlt heti sajtókonferencián úgy fogalmazott, az utolsó két évtizedben beáramlott bevándorlók integrációja sikertelen volt, és ez parallel társadalmak létrejöttéhez, valamint bandaháborúkhoz vezetett. Hozzátette, a társadalom túl erőtlen volt ennek megvalósításához, a szociális hatóságok és a rendőrség forrásai pedig túl szerények.

Az utóbbi húsz évben a Svédországban élő, külföldön született személyek aránya megkétszereződött, így már csaknem kétmillióan vannak. Ez a lakosság egyötödét teszi ki. Az utóbbi negyven évben Andersson szociáldemokratái 28 évig voltak kormányon, ezért a fejleményekért legfőképpen őket terheli a felelősség. A miniszterelnök beismerte, hogy ezekkel a parallel közösségekkel ugyanabban az országban élnek, de teljesen más valóságban. „Újra kell ezért értékelnünk a korábbi igazságainkat, és kemény döntéseket kell hoznunk” – vélekedett a kormányfő.

Hogy ez alatt Andersson mit értett, azt láthatjuk azon ígéretében, hogy a jövőben fiatal bűnözőkkel foglalkozó tanácsokat szándékoznak létrehozni, amelyekben a rendőrség és a szociális hivatal együttműködne annak érdekében, hogy a bevándorló fiatalok ne keveredjenek illegális tevékenységbe. Az igazságügyi és belügyminiszer, Morgan Johansson pedig nagyobb hatásköröket adna a rendőrségnek, és megvonná a letelepedési engedélyt olyan személyektől is, akik még nem követtek el bűncselekményt Svédország területén.

A jelenlegi svéd jogrendszerben gyakorlatilag nincs esély arra, hogy számottevő mennyiségű nemkívánatos személyt kiutasítsanak az országból. A kormányfő őszinte, de némileg megkésett színvallása azután jött, hogy múlt héten napokig tartó zavargásokat rendeztek muszlim fiatalok Svédország több városában, hogy így tiltakozzanak Rasmus Paludan dán politikus Korán-égető akciói ellen.

Kapcsolódó írásaink