Külföld

Balin találkozhat Putyin és Zelenszkij

Nagy-Britannia és Franciaország is növeli katonai segítségnyújtását Ukrajna számára, miközben Oroszország éppen a nyugati fegyverszállítmányokat igyekszik megsemmisíteni. Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij egyéb kezdeményezések híján valószínűleg novemberben fog találkozni.

Balin találkozhat Putyin és Zelenszkij
Folyamatos a civilek menekítése az Azovsztal komplexumból
Fotó: AFP/Sputnik/Alexey Kudenko

Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár nyilatkozata szerint a fegyverek küldése nem jelent megoldást a háborúra. „Fel kell hagyni a háborús gondolkodással, a békének adva át a helyet” – jelentette ki.

Boris Johnson brit miniszterelnök további hadfelszerelés szállítását ígérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek szombat esti telefonbeszélgetésük során. A britek mellett Franciaország is növeli az Ukrajnának nyújtott támogatást. Emmanuel Macron francia elnök szintén szombaton folytatott telefonbeszélgetést az ukrán államfővel. A francia elnöki hivatal közleménye szerint Macron hangsúlyozta, hogy a második elnöki mandátuma során aktívan kíván munkálkodni Ukrajna szuverenitásának és területi épségének a helyreállításán.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Hszinhua kínai hírügynökségnek adott interjúban felszólította a NATO tagországait, hogy ne szállítsanak több fegyvert Ukrajnának, ha valóban meg akarják oldani a válságot. Kijelentette, hogy Moszkva minden kitűzött célját el fogja érni ellenfelei ellenállása dacára. Közölte, hogy az orosz és az ukrán fél között csaknem mindennap vannak tárgyalások, de a haladás nem megy könnyen.

A külügyminiszter a dubaji al-Arabíja televíziónak adott interjúban kifejtette, hogy Oroszország nem gondolja, hogy háborúban állna a NATO-val. Hangsúlyozta, a NATO viszont azt hiszi, hogy háborúban áll Oroszországgal.

Nancy Pelosi amerikai házelnök vasárnap előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben. A találkozóról megosztott videón Zelenszkij megköszönte az Egyesült Államok támogatását, Pelosi pedig Ukrajnának a szabadságáért folytatott küzdelmét méltatta.

A novemberi G20-as találkozónak otthont adó Indonézia elnöke, Joko Widodo bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin elfogadta a meghívását, így ő már biztosan ott lesz Bali szigetén. Widodo meghívta Volodimir Zelenszkijt, Ukrajna elnökét is a találkozóra, holott az ország nem tagja a G20-aknak. Zelenszkij jelezte, hogy nagyon hálás, amiért meghívót kapott a találkozóra, de nem jelentette ki határozottan, hogy elfogadja-e a meghívást.

Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának szóvivője vasárnap Genfben kijelentette, hogy folytatódik a civilek menekítése az Azovsztal komplexumból, a Nemzetközi Vöröskereszttel és a szemben álló felekkel egyeztetve. Biztonsági okokból további részleteket nem árult el. A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint vasárnap további 40 civilt menekítettek ki az orosz fegyveres erők által körülzárt Azovsztal acélmű területéről. Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi közleménye szerint pedig szombaton 46 civilt evakuáltak onnan.

A tárca hadijelentése arról számolt be, hogy precíziós rakéták semmisítettek meg egy amerikai és európai országokból származó fegyvereket és lőszereket tároló hangárt egy Odessza közelében lévő katonai repülőtéren, amelynek a kifutópályáját is tönkretették. Az orosz hadsereg szombaton is erős nyomás alatt tartotta a dél- és kelet-ukrajnai régiókat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy ebben a régióban súlyos a hadi helyzet. Szerinte ennek ellenére taktikai sikereket érnek el.

Kapcsolódó írásaink