Külföld

Színes forradalmakra figyelmeztetett a kínai védelmi miniszter

Közép-Ázsiának külső, nagyhatalmi beavatkozási kísérletekre kell felkészülnie – jelentette ki Wej Fenghe kínai védelmi miniszter, miután a hét folyamán találkozott Kasszim-Jomart Tokajev kazah elnökkel Nur-Szultánban.

A védelmi miniszter kiemelte, hogy Kína szilárdan kiáll az olyan „színes forradalmakkal” szemben, mint amilyenek a kazah zavargások is voltak a 2022-es év elején. A miniszter elmondása szerint Peking arra készül, hogy a közeljövőben bizonyos nagyhatalmak megpróbálják aláásni a régió biztonságát és stabilitását. Kína a január folyamán lezajlott kazah zavargások során kiállt az ország vezetése mellett.

Akkor a kínai külügyminiszter, Wang Ji úgy fogalmazott, a zavargásokat az extremizmus, a szeparatizmus és a terrorizmus fűtötte. Kazahsztán így végül az Oroszország által vezetett Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének segítségét kérte a béke visszaállítására. Ugyanakkor Kazahsztán tagja a Kína által vezetett Sanghaji Együttműködési Szervezetnek, így a két, szerkezeti hasonlóságokat mutató szervezet közül akármelyik segítségét kérhette volna.