Külföld

Nem enged a nyomásnak a kormány

Vörös vonal a gyermekvédelem és hogy a háború árát ne a magyarokkal fizettessék meg, reagált Gulyás Gergely a jogállamisági mechanizmusra

Elküldte a hivatalos értesítést Brüsszel az úgynevezett jogállamisági eljárás megindításáról. A kormány holnap ismerteti részletes álláspontját. Gulyás Gergely szerint van tér kompromisszumra, de vannak vörös vonalak, a gyermekvédelemből például nem enged a kormány.

Nem enged a nyomásnak a kormány
Von der Leyen alaptalan vádakkal akarja visszatartani a forrásokat
Fotó: AFP/Olivier Hoslet

Az Európai Bizottság (EB) szerdán felhatalmazta Johannes Hahn költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztost, hogy írásbeli értesítést küldjön Magyarországnak az úgynevezett jogállamisági mechanizmus elindításáról. Erről Margarítisz Szkínász európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos beszélt a brüsszeli testület szerdai sajtótájékoztatóján. A bejelentés kapcsán Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős EB-alelnök a Twitteren azt írta, „olyan problémákat azonosítottunk, amelyek megsérthetik a jogállamiságot Magyarországon, és hatással lehetnek az Európai Unió költségvetésére”. A levél elküldését követően a bizottság választ vár a magyar hatóságoktól az aggályaira.

Ursula von der Leyen EB-elnök elmondta, tárgyalnak a magyar kormánnyal a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó alaphoz kapcsolódó terv elfogadásáról és a források folyósításáról, de a folyamatot ez idáig
nem sikerült lezárniuk. Hangsúlyozta, számukra a korrupció elleni fellépés a legfontosabb. Ennek ellentmond, hogy Paolo Gentiloni gazdasági biztos korábban több fórumon is beszélt arról, „oktatási diszkrimináció” miatt tartják vissza a forrásokat. Ezzel arra utaltak, hogy a gyermekvédelmi törvény értelmében nem engedik be hazánkban az iskolákba az LMBTQ-szervezeteket, ezt pedig Brüsszel sérelmezi. Von der Leyen egyébként a mechanizmus elindítását nem hivatalosan mindössze két nappal a magyar parlamenti választások után jelentette be. Az erről szóló európai parlamenti vitában balliberális képviselők dühösen kérték számon, miért nem a kampányban büntették meg hazánkat.

A brüsszeli Politico előzetes értékelése szerint az eljárás időt vesz igénybe – legalább fél évet –, érvényesítéséhez pedig minősített többségre lesz szükség az Európai Tanácsban. A lap szerint nem valószínű, hogy teljes forrásmegvonás lenne a folyamat eredménye.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Facebookra feltöltött videójában azt mondta, hogy a mai kormányinfón adnak részletes véleményt az EB levelére, ekkor mondják el, mi az, ami egy kompromisszum része lehet, és mi az, ami nem. Emlékeztetett, a magyar választópolgárok április 3-án világos döntést hoztak arról, hogy az országnak ki kell maradnia a háborúból és arról is, hogy nem a magyar embereknek és nem a magyar emberekkel kell megfizettetni a háború árát és arról is, hogy a gyermekek védelme bármilyen szexuális propagandával szemben elsődleges fontosságú. „A kormánynak ezek vörös vonalak, ezekben a kérdésekben nem tud engedni” – nyomatékosította.

Az Alapjogokért Központ értékelése szerint hátba támadta hazánkat az Európai Bizottság. A Facebookon közzétett gyorselemzésükben felhívták a figyelmet, hogy most mindennél nagyobb szükség lenne az Unió belső egységének megőrzésére. Az EB ugyanakkor álláspontjuk szerint éket ver a tagállamok közé, az EU szomszédságában zajló háború és az azt kísérő gazdasági válság közepette a brüsszeli intézmények jogalap nélküli politikai vitát folytatnak hazánkkal. Az Alapjogokért Központ szerint az uniós bizottság képtelen ellenállni az Európai Parlament politikai zsarolásának.

„Az uniós intézmények a gyermekvédelem és a rezsicsökkentés területén is a vonatkozó hazai álláspont, a magyar érdekek feladására kényszerítenék a magyar kormányt. Hazánk erre nem hajlandó, ezért megindították a jogállamisági eljárást” – magyarázták. Rámutattak, az EB célja világos: példát statuálni, megbüntetni hazánkat, a magyar választópolgárokat és elvonni, de legalábbis késleltetni a Magyarországnak járó uniós forrásokat.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a La faute a l’Europe? című francia vitaműsorban beszélt. A képviselő szerint a mostani vádak újabb példái annak, hogy Brüsszel politikai zsarolásra használ fel olyan ügyeket, mint a korrupció vagy a jogállamiság egy konzervatív, kereszténydemokrata kormány ellen. Hidvéghi szerint Brüsszel képtelen elfogadni a magyar nép szuverén döntését, pedig az egyértelmű, hiszen a Fidesz idén sorozatban negyedszer aratott elsöprő győzelmet a választásokon.

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán úgy reagált az ügyre: beszédes, hogy a liberális sajtó hamarabb értesül a levél tartalmáról és elküldésének idejéről, mint maguk a tagállamok. A tárcavezető leszögezte, ahogyan eddig mindig, úgy most is határidőn belül megválaszolja a levelet a magyar kormány.

Kapcsolódó írásaink