Külföld

Kúria: Az EB felvetésének a bírói kirendelésről nincs köze a valósághoz

Az Európai Bizottság (EB) a bírák kirendelésének gyakorlatát kifogásoló felvetésnek „nincs köze a jogállamiság kérdéséhez, mert a valósághoz sincs köze” - közölte a Kúria szerdán.

A közlemény megfogalmazása szerint a Kúria „csodálkozással” értesült arról, hogy az Európai Bizottság a Magyarország elleni jogállamisági eljárásban kifogásolta a bírák kirendelési gyakorlatát a magyar bíróságokon, így a Kúrián. A kommüniké különösen furcsának nevezte, hogy a kifogás mindössze néhány héttel azután merült fel, hogy az Országos Bírói Tanács áprilisban a kérdésről hatásköri vitát folytatott.

A Kúria meggyőződésének nevezte, hogy a „felvetésnek nincs köze a jogállamiság kérdéséhez, mert a valósághoz sincs köze”.

Kifejtették: kétségtelen, hogy a kirendelés rendkívüli szolgálatteljesítési forma, amelyre elsősorban akkor kerülhet sor, ha előre nem látható vagy másképpen megoldhatatlannak bizonyuló átmeneti helyzet miatt valamelyik bíróság, így akár a Kúria azonnali segítségre szorul.

A magasabb fokú bíróságra, így a Kúriára történő kirendelés más esetben a bíró szakmai fejlődésének és tapasztalatszerzésének is eszköze, azaz „a személyes gyarapodását” szolgálja - folytatták.

A közlemény szerint mindkét eset átmeneti, belátható végű, határozott ideig tartó intézkedés, a kirendeléshez pedig mindkét esetben a bíró egyetértése és a két érintett bíróság elnökének hozzájárulása szükséges. „Bármelyik nyilatkozat hiányában a kirendelésre nem kerülhet sor, vagy annak visszavonása esetén a kirendelést meg kell szüntetni” - jelezték.

Felidézték, hogy az elmúlt években valóban több bírót rendeltek ki a Kúriára. Ennek okaként a közleményben a koronavírus-járványt jelölték meg, amely „kihatással volt nemcsak a bírósági ügyérkezésre, de az igazságszolgáltatási álláshelyek megpályáztathatóságára is”.

Beszámoltak arról is, hogy amint a járványhelyzet lehetővé tette, a Kúria - a nyilvánosan hozzáférhető bírói álláspályázati felhívásokból megismerhetően - folyamatosan intézkedett a bírói álláshelyek betöltéséről és ezzel együtt a kirendelések megszüntetéséről.

„Tény persze az is, hogy a pályázatok kiírása után >>független<< szervezetek azonnal megfogalmazták a vádat, hogy a Kúria bírói állományának kicserélése történik” - írták, hozzátéve, hogy az álláspályázatok kiírása jelenleg is folyamatos.

A Kúria közölte azt is, hogy a következő két hónapban, még a nyári ítélkezési szünet előtt náluk megszűnik az utolsó hosszú távú kirendelés is. „Ennek oka azonban nem a minden valóságot vagy ésszerű alapot nélkülöző kritika, hanem a Covid-járványhelyzet aktuális szintje” - zárták a kommünikét.

Kapcsolódó írásaink