Külföld

A horvát államfő nem híve a feltétel nélküli új NATO-csatlakozásoknak

Nemzetközi nyomás

Zoran Milanovic horvát elnök felszólította országa parlamentjét, hogy szavazzon Finnország és Svédország NATO-csatlakozása ellen, hacsak nem történik választási reform Bosznia-Hercegovinában.

Horvátország ígéretet tett, hogy támogatja Finnország esetleges kérelmét a NATO-hoz való csatlakozásra – erősítette meg a külügyminisztérium a Twitteren. Pekka Haavisto finn külügyminiszter megbeszélést folytatott kollégájával, Gordan Grlic Radmannal is. „Megerősítette, hogy Horvátország támogatja a NATO nyitott ajtók politikáját, és ha Finnország úgy dönt, hogy jelentkezik a NATO-tagságért, a horvát kormány és parlament támogatni fogja Finnország csatlakozását” – áll a bejegyzésben.

Milanovic kijelentette: „A horvát parlament nem ratifikálhatja egyetlen ország NATO-tagságát sem, amíg Bosznia-Hercegovina választási törvényét nem módosítják.” Hozzátette, hogy a Finnország vagy Svédország tagságáról szóló döntés nem az ő kezében van, hanem a horvát törvényhozás fogja azt meghozni. Ha a két északi ország úgy dönt, hogy a szövetség tagságára pályázik, kérelmüket mind a 30 jelenlegi tagállamnak ratifikálnia kell.

Kapcsolódó írásaink

Két hónapja tart az orosz–ukrán háború

ĀXXI. Század Intézet: Sem a háború kimenetele, sem az orosz katonai és politikai célok nem világosak teljesen, ahogyan az sem, hogy a Nyugat meddig hajlandó elmenni Oroszország feltartóztatása érdekében