Külföld

Nehéz idők elé néz Emmanuel Macron

Elemzők szerint tartós a társadalmi elégedetlenség a franciáknál

Komoly kihívások várnak Emmanuel Macron újraválasztott elnökre – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) keddi kerekasztal-beszélgetésén, amelyen a francia elnökválasztás eredményének következményeit elemezték.

Nehéz idők elé néz Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A beszélgetés résztvevői, Rodrigo Ballester, az MCC Európa Tanulmányok Műhely vezetője, Gát Ákos Bence, a Danube Institute kommunikációs és külkapcsolati vezetője, valamint Édouard Husson és Thibaud Gibelin, az MCC vendégoktatói voltak.

Egyetértettek abban, hogy Macron második ciklusa sem lesz sikeres, ugyanis több külső és belső válsággal kell megbirkóznia, úgymint az orosz–ukrán háború, a francia társadalom egyre súlyosabb polarizációja és a gazdasági nehézségek. Emlékeztettek arra, hogy a társadalmi elégedetlenség már a járvány kitörése előtt fellángolt.

A francia külpolitikával kapcsolatban Gibelin kiemelte, hogy a francia hatalom manapság leginkább már csak a szavakban és ideo­lógiákban létezik, rég nem igaz az a kép, ami a francia nagyságról él, akár Magyarországon is. Macron valójában az amerikai és a német érdekek között lavírozik. Abban is egyetértettek, hogy Macron rendkívül könnyen tud alkalmazkodni a különböző helyzetekhez, ugyanezt teszi a magyar miniszterelnökkel való kapcsolatában is.

Ballester elmondta, hogy Franciaország nem megkerülhető, hiszen az unió egyetlen atomhatalma, és a közösség legerősebb hadseregével rendelkezik. A magyar–francia kapcsolatok minden bizonnyal nem fognak jelentősen javulni a jövőben sem, ugyanakkor a magyar választási eredmények világosabb erőviszonyokat teremtettek.

Husson hozzátette, Macronnak lesz elég belpolitikai problémája, így valószínűleg nem lesz ideje foglalkozni Orbán Viktorral, megmarad a két vezető közötti kölcsönös tisztelet. Ballester ugyanakkor jelezte, hogy Macron a szíve mélyén továbbra is föderalista. Husson kijelentette, hogy Macron egyedül saját magában hisz. Gát nyomatékosította, hogy hazánknak továbbra is az az érdeke, hogy a két ország között minél jobb kapcsolatok álljanak fenn.

Az elnök pártja szerezhet többséget a parlamentben

Harmadszori nekifutásra Marine Le Pen közelebb jutott az Élysée-palotához, hiszen átlépte a negyvenszázalékos „üvegplafont”, ami korábban a Nemzeti Tömörülésnek nem sikerült – írta a France 24 portál. Brice Teinturier, az Ipsos közvélemény-kutató vezetője azt nyilatkozta, „nemcsak kettő, hanem legalább három Franciaország van”, hiszen a jobboldali Le Pen és a liberális Emmanuel Macron államfő tábora mellett majdnem akkora támogatottsága van az első fordulóban harmadik helyet elérő szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchonnak.


Utóbbiak egy része a két jelölt valamelyikére szavazott a döntő fordulóban, de többségük inkább otthon maradt. A France 24 emlékeztetett, Macron is elismerte győzelmi beszédében, hogy sokan nem azért szavaztak rá, mert valóban egyetértenek vele, hanem mert Le Pen ellen akartak voksolni. A pártok már a júniusi törvényhozási választásokra készülnek, Mélenchon és Le Pen is többséget akar szerezni. A France 24 szerint a legnagyobb esélye erre Macronnak van, ehhez azonban ki kell egyeznie a jobbközép Republikánusokkal.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

Nem lesz könnyű dolga Macronnak

ĀMarine Le Pen erősebb, mint valaha, az ország megosztott, a rendőröknek is nekimentek a tüntetők – így írt a francia sajtó a választásról