Külföld

Nem lesz könnyű dolga Macronnak

Marine Le Pen erősebb, mint valaha, az ország megosztott, a rendőröknek is nekimentek a tüntetők – így írt a francia sajtó a választásról

Győzelmet ünnepelt Franciaországban az újraválasztott Emmanuel Macron elnök, de a sajtó kijózanító elemzésekben mutat rá a gyengeségeire. Marine Le Pen erősebb, mint valaha, és már készül a júniusi törvényhozási választásokra.

Nem lesz könnyű dolga Macronnak
A régi-új államfő feleségével, Brigitte-tel üdvözölte összegyűlt híveit
Fotó: AFP/Thomas Coex

A szavazatok 58,5 százalékával újraválasztották vasárnap Emmanuel Macront a francia elnökválasztás második fordulójában. A liberális politikus jobboldali kihívója, Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke 41,5 százalékot kapott. A Le Monde szerint Macront óriási ünneplés fogadta öt éve, amikor elnöknek választották, vasárnap este azonban a párizsi Champ-de-Marson tartott eredményváróján a tömeg inkább megkönnyebbült volt, mintsem diadalmas.

A francia balliberális lap szerint bár Macron újra nyert Le Pennel szemben, az eredmény azonban szorosabb volt, mint öt éve – amikor 66 százalékot szerzett –, ez pedig nagyobb alázatra kell, hogy intse. A szerényebb eredmény a köztársasági elnök mozgásterét is csökkenti. Le Pen először ért el negyven százaléknál jobb eredményt, erről pedig a sajtóban már úgy írnak, mint Macron kudarcáról.

Más francia lapok mellett a Le Monde is kiemelte, hogy a választásra jogosultak 28 százaléka nem szavazott, ami nagyon magas aránynak számít. A két forduló közti diáktüntetéseken többen azt kiabálták: „Se Macron, se Le Pen!” Vasárnap éjszaka is voltak tüntetések, lázongások, diákok, antifasiszta aktivisták vonultak az utcákra. Több városban is összecsaptak a rendőrökkel, akik vízágyút is bevetettek.

Az újraválasztott elnök tisztában van az elégedetlenség mértékével, győzelmi beszédében új korszakot ígért, nem pedig első ciklusa folytatását. Szokatlanul rövid beszédében elismerte, sokan nem azért szavaztak rá, hogy támogassák az általa védett értékeket, hanem hogy megállítsák a „szélsőjobboldalt”.

A francia pártok már a júniusi törvényhozási választásokra készülnek. A Le Monde szerint Macron számára a következő nagy kihívás, hogy stabil többséget szerezzen a Nemzetgyűlésben, különben béna kacsa lesz a belpolitikában.

A Radio France Internationale elemzésében elsőként azt emelte ki, hogy az eredmény megosztott országot tükröz. Ez földrajzi értelemben is igaz, hiszen míg Macron támogatottsága nagy Párizsban, valamint az ország nyugati, délnyugati és központi részében, addig Le Pen főleg az északi ipari területeken és a mediterrán délen erős.

Az Euronews kiemelte, hogy bár Macron győzelme soványabb, mint öt éve, mégiscsak ő az első elnök az elmúlt húsz évben, akit újraválasztottak. A mögötte felsorakozó „köztársaságpárti blokk” – a francia politikában így nevezik a Nemzeti Tömörüléssel szemben felálló összefogást – él és virul, de nem olyan erős, mint volt. Marine Le Pen pártja ezzel szemben most erősebb, mint valaha.

Kapcsolódó írásaink

Macron nyert a második fordulóban

ĀAlacsony volt a részvétel a a francia elnökválasztás második fordulójában, az első exit pollok alapján készült előzetes eredmények alapján nem lesz elnökváltás