Külföld

Megvonták a Disney adómentességét Floridában

Kormányzói kezdeményezés

A republikánus többségű floridai törvényhozás jóváhagyta csütörtökön a Walt Disney Co. vállalat vidámparkjainak otthont adó terület különleges adókörzeti státusát megszüntető törvényjavaslatot.

Az 1967-ben létrehozott, Reedy Creek Improvement District nevű különleges körzet számos szabályozás, valamint bizonyos adók és díjak megfizetése alól mentesítette a Disney-t. Az engedmény lehetővé tette a vállalat számára, hogy több mint ötven éven keresztül minimális bürokráciával és kedvezményes adózási feltételekkel üzemeltesse vidámparkjait és üdülőhelyeit Florida államban.

A Republikánus Párt által vezetett képviselőház csütörtökön 70:38 arányban fogadta el a törvényjavaslatot, egy nappal az után, hogy a szenátus megszavazta azt. A törvényhozók Ron DeSantis republikánus kormányzó kezdeményezésére vették napirendre a törvénytervezetet. A Disney korábban jelezte nemtetszését a társadalmi nemek és a szexualitás osztálytermi oktatását korlátozó floridai jogszabály miatt.

A Szülői jogok az oktatásban (Parental Rights in Education Bill) törvény kifejezetten tiltja, hogy az alsó tagozatos gyermekek szexuális irányultsággal és genderidentitással foglalkozó oktatásban részesüljenek, és tartalmaz olyan rendelkezést is, miszerint tilos az ideológiai oktatás az idősebb, de nem megfelelő korú diákok részére. Ron DeSantis közölte, hogy alá fogja írni a Disney-t hátrányosan érintő törvényt.

Kapcsolódó írásaink