Külföld

Kulcskérdés Mariupol sorsa

A második szakaszban Moszkva a teljes ellenőrzése alá akarja vonni a Donyec-medencét és Dél-Ukrajnát,Kijevet hibáztatja a tárgyalások megrekedése miatt

Humanitárius folyosó létrehozását sürgette Mariupolban az Euró­pai Tanács elnöke, Charles Michel. Oroszország szerint ez csak az ukránokon múlik.

Kulcskérdés Mariupol sorsa
Orosz katona Mariupolban – Moszkva állítja, bármikor nyitott a tűzszünetre
Fotó: AFP/Ilya Pitalev

Ismét telefonon beszélt pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Michel sürgette Putyint, hogy lépjen közvetlenül kapcsolatba Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – jelentette az MTI. Az orosz államfő erre azt mondta, a közvetlen kapcsolatfelvétel az orosz és az ukrán fél között alacsonyabb szinten zajló tárgyalások konkrét eredményeitől függ. Megjegyezte, az eddigi tárgyalásokon az ukrán fél „nem tanúsított következetes magatartást, és nem volt kész kölcsönösen elfogadható megoldásokat keresni”.

A telefonos egyeztetésen központi téma volt a délkeleti kikötőváros, Mariupol helyzete. Putyin elmondta, emberiességi okokból, parancsot adott ki az Azovsztal acélüzem ostromának leállítására. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy mind az ukrán, mind pedig a külföldi zsoldos katonáknak garantálják az életben maradást és a nemzetközi joggal összhangban álló tisztességes bánásmódot és orvosi ellátást, ám szerinte „a kijevi rezsim” nem engedi, hogy a körülzártak éljenek a lehetőséggel.

Michel humanitárius folyosó létrehozását sürgette Mariupolban az ortodox húsvét előtt. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes tegnap arról beszélt, hogy túl veszélyesnek ítélték az evakuálást. Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője tegnap azt mondta, azonnal életbe lép a humanitárius tűzszünet, amint az Azovsztalban lévő ukrán alakulatok felmutatják a fehér zászlót. Hangsúlyozta, az orosz fél bármikor kész a fegyvernyugvásra, és egyúttal elutasította azokat a kijevi és nyugati vádakat, hogy az orosz hadsereg hátráltatja az evakuálást Mariupolból.

Rusztam Minnyekajev vezérőrnagy, az orosz központi katonai körzet megbízott parancsnokhelyettese arról beszélt egy pénteki rendezvényen, hogy orosz hadseregnek a „különleges hadművelet” néhány napja kezdődött, második szakaszában teljes ellenőrzése alá kell vonnia a Donyec-medencét és Dél-Ukrajnát.

A Donyec-medence feletti ellenőrzés szárazföldi folyosót nyit a Krím felé, és érinti az ukrán hadsereg létfontosságú létesítményeit, valamint az ukrán agrár- és kohászati export jó részét megvalósító Fekete-tengeri kikötőket, a Dél-Ukrajna feletti ellenőrzés pedig kijáratot biztosítana az orosz fegyveres erők számára a moldovai Dnyeszter-mentéhez, ahol szerinte az orosz ajkú lakosság elnyomására utaló jelek mutatkoznak – idézte Minnyekajevet az MTI.

Emmanuel Macron francia elnök tegnap bejelentette, hogy országa Milan típusú páncéltörő rakétákat és Caesar típusú önjáró lövegeket szállít Ukrajnának.

Ferenc pápa egy argentin napilapnak pénteken azt nyilatkozta, elmarad júniusra tervezett jeruzsálemi találkozója az orosz ortodox egyház vezetőjével, Kirill pátriárkával, mert vatikáni diplomaták szerint egy ilyen találkozó a jelenlegi helyzetben sok bonyodalmat okozhat.

Röviden

Az ukrajnai háború világszerte megnehezítette a menekültek életét – hívta fel a figyelmet az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken. Roland Bank, a szervezet németországi irodájának vezetője elmondta: globálisan mintegy 84 millió menekültről tudnak. Bank rámutatott: nehezebben és drágábban lehet élelemhez jutni, miközben milliók veszítették el bevételeiket a koronavírus-világjárvány és következményei miatt. Ők még a legalapvetőbb szükségleteiket is alig tudják kielégíteni – tette hozzá.
(DD)

Most kell összefogni a közös európai jövőkép kidolgozásért – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián. A Közös érdekek, közös értékek? – Németország és a visegrádi négyek kapcsolata új kihívások idején című rendezvényen Németh Zsolt a V4-ek egymás közötti, valamint Németországgal közös sikereit tárgyalta. A politikus szerint az ukrajnai háború kezdete óta olyan egység alakult ki Európában, amely az elmúlt években, évtizedekben elképzelhetetlen lett volna.
(DD)

Németország kész jelentős mértékben hozzájárulni a balti országok katonai megerősítéséhez, ha a NATO úgy dönt – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter Vilniusban. A zöldpárti politikus a hosszú távú NATO-jelenlétet is támogatja a Baltikumban.
(ŐM)

Az Európai Bizottság az idei uniós költségvetés módosítását javasolja az ukrajnai menekültek támogatásának biztosítása érdekében – írta az MTI. A testület arra terjesztett elő javaslatot, hogy az EU a kötelezettségvállalások összegét 99,8 millió euróval emelje meg, emellett a költségvetés 176 millió euró összegű kifizetéssel növekszik.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink