Külföld

Bűnszervezet alapításával vádolják a volt szlovák miniszterelnököt

Robert Fico tagad

A szlovák főügyészség csütörtökön vádat emelt Robert Fico volt miniszterelnök és volt belügyminisztere, Robert Kalinák ellen.

Bűnszervezet alapításával vádolják a volt szlovák miniszterelnököt
Robert Fico
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

A vád szerint Fico az adóügyek titkosságáról szóló törvényt sértette meg, emellett pedig bűnszervezet alapításával is vádolják. Fico, aki ma a második legnagyobb ellenzéki pártot vezeti, tagadja a vádakat, és szerinte ez az ellenzék elhallgattatására tett kísérlet, amit „fasizmusnak” nevezett. „Rámutattunk, hogy a kormányzó koalíció mindent elszúrt, belerántott minket a háborúba, és Szlovákiát egy amerikai gyarmattá változtatta” – mondta a volt miniszterelnök.

Fico mentelmi joga okán szabadon védekezhet. Míg a volt belügyminiszter ellen viszonylag konkrét bizonyítékok léteznek, addig a Fico-ellenes vádakat nehezebb lesz a bíróság előtt bizonyítani. Az ügyészségnek ezekben főleg a szervezett bűnözés gyanúja miatt már letartóztatás alatt álló volt magas rangú tisztségviselők és rendőrök vallomására kell hagyatkoznia, akiket a szlovák sajtóban csak „vezeklőknek” hívnak.

Ez a jelző arra utal, hogy saját büntetésük enyhítése érdekében ezek a vádlottak hajlandók lehetnek akár másokat inkrimináló vallomásokat is aláírni. Ha a Robert Fico ellen felhozott vádak alaptalannak bizonyulnának, ez rendkívül meggyengítheti a jelenlegi kormánypártok választási esélyeit.

Kapcsolódó írásaink