Külföld

Szentatya: Ti Szent Márton népe vagytok

Ferenc pápa Orbán Viktor miniszterelnöknek adott szimbolikus ajándékával elismerését fejezte ki az ukrán menekültek befogadásáért.

Szentatya: Ti Szent Márton népe vagytok
A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa (b) magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (k) a Vatikánban 2022. április 21-én. Az április 3-i parlamenti választás óta a kormányfő első hivatalos útja a vatikáni látogatás. A miniszterelnök mögött felesége, Lévai Anikó (takarásban) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j2, takarásban)
Fotó: MTI/Vatikáni Média

Orbán Viktor miniszterelnököt csütörtökön magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban Ferenc pápa. Az április 3-i parlamenti választás óta a vatikáni látogatás a kormányfő első hivatalos útja.

A pápai magánkihallgatás után a magyar kormányfő elmondta, hogy „nagy magyar tradíciót folytatott” azzal, hogy választási győzelmüket követően a Szentatya meghívását fogadta el elsőként.

Orbán Viktor az audiencia után azt is elárulta, hogy a mostani találkozón hivatalosan is meghívta Ferenc pápát egy magyarországi látogatásra, amelyre a miniszterelnök elmondása szerint biztatóan pozitív választ kapott.

A csütörtök délelőtti pápai audiencia után, 11 órakor sor került egy kölcsönös ajándékozásra is: ekkor Orbán Viktor egy 1750-ben nyomtatott, angol–latin nyelvű nagyheti imakönyvvel lepte meg Ferenc pápát, aki többek között egy Bartók Béláról szóló kötetet, valamint egy Bartók Béla CD-válogatást is kapott a magyar kormányfőtől – írta a vaticannews.va.

Objektum doboz

„Miután ugye senki sem ért bennünket a nyelvünk szerint, ezért a zene az egyetlen lehetőségünk. Ha ezt a Szentatya meghallgatja, akkor bennünket fog hallgatni” – mutatta be a Bartók Béla műveit tartalmazó CD-sorozatot Orbán Viktor a Szentatyának, akinek az ajándékozásról készült videó tanúsága alapján nem ismeretlen a magyar zeneszerző munkássága.

A pápa egy Szent Mártont ábrázoló bronzplakettet ajándékozott a magyar kormányfőnek. A Szent Márton-domborművet személyesen Ferenc pápa választotta ki a Vatikán műhelyéből.

Objektum doboz

„Ez Szent Mártont ábrázolja, aki egyébként magyar ember – jó, tudom, Pannónia római provincia volt, de mégis, ti Szent Márton népe vagytok. Ez a kettévágott és a szegény vállára terített köntös pedig az a szolgálat, amelyet értük tesztek. Az a szegény pedig azt a félmillió menekültet jelenti, akiket most befogadtatok” – fűzte a magyarázatot Ferenc pápa az ajándékválasztáshoz.

A Szentatya ezen túl apostoli buzdításainak egy-egy példányát adta Orbán Viktornak, a béke világnapjára írt idei pápai üzenetét pedig szerda reggel dedikálta a magyar miniszterelnöknek. A pápai ajándékok sorában szerepelt még az emberi testvériségről szóló dokumentum, illetve a Statio Orbist, amely a Vatikáni Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Egyetértés a békéért

ĀA kormányfő a választások utáni első hivatalos útján arra kérte a Szentatyát, hogy támogassa a béke érdekében tett erőfeszítéseiket + GALÉRIÁK + VIDEÓK

Salvinivel is tárgyalt Orbán Viktor

ĀSalvini számára ez egy alkalom arra is, hogy személyesen gratuláljon Orbán Viktornak a választási győzelméhez, és „kifejezze a római és a budapesti kormányzat közötti barátság és együttműködés érzéseit”