Külföld

Oroszország fegyverletételi ultimátumot adott a Mariupolt védő ukrán erőknek

Oroszország fegyverletételi ultimátumot adott a Mariupolt védő ukrán erőknek vasárnap reggelig, ígéretet téve arra, hogy aki ennek eleget tesz, annak megkímélik az életét.

Oroszország fegyverletételi ultimátumot adott a Mariupolt védő ukrán erőknek
Orosz katonák Mariupol utcáin
Fotó: AFP/Alexander Nemenov

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint a határidő lejárta után fél órával - helyi idő szerint fél hétkor - nem lehetett észlelni semmilyen harci tevékenységet a dél-ukrajnai városban.

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők szombatra a város lakott részéből kiűztek minden ellenállót, és csak az Azovsztal acélüzemben maradt egy maréknyi fegyveres. Ők helyi idő szerint 10 óráig hagyhatják el az üzemet fegyver nélkül az ultimátum szerint.

Ha az oroszok teljesen elfoglalják Mariupolt, akkor az Ukrajna elleni háborújuk február 24-i kezdete óta ez lesz az első nagyváros, amely a kezükre kerül. Kezdettől fogva ebben a kikötővárosban voltak a leghevesebb harcok, és egybehangzó közlések szerint a humanitárius katasztrófa is ott a legsúlyosabb.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szombaton azt mondta: nagyon nehéz a helyzet Mariupolban, de a védők tartani akarják magukat. Több ukrán médiumnak adott interjúban közölte: az utolsó ukrán katonák eltávolítása az orosz erők által ostromlott Mariupolból "véget vet minden béketárgyalásnak" Moszkvával.

Kapcsolódó írásaink