Külföld

Robbanások hallatszottak Kijevben és a nyugat-ukrajnai Lvivben

Robbanások hallatszottak szombaton a kora reggeli órákban Ukrajna fővárosában, Kijevben és a nyugati Lvivben - jelentette a helyi médiára hivatkozva a Reuters brit hírügynökség.

Robbanások hallatszottak Kijevben és a nyugat-ukrajnai Lvivben
Egy ukrán tűzoltó túlélők után kutat Kijevben
Fotó: METIN AKTAS / ANADOLU AGENCY / AFP

Az értesülés szerint kora reggel Ukrajna nagy része felett megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Mentők és orvosok dolgoztak a Kijev külvárosában szombaton kora reggel történt robbanás helyszínén - közölte Vitalij Klicsko, a főváros polgármestere egy internetes bejegyzésben.

A robbanás főváros Darnyickij kerületében történt - közölte Klicsko a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében.

Kijev délkeleti kerületén, a Dnyipro bal folyó partján fekvő területről van szó.

A polgármester hozzátette: megerősíti a sebesültekről szóló információkat.

Az ukrán fegyveres erők 24 óra alatt nyolcszor támadták az önhatalmúlag kikiáltott „Luhanszki Népköztársaság” (LNR) területét. Erről szombaton számolt be a köztársaság képviselete a tűzszüneti rendszer közös ellenőrzési és koordinációs központjánál. A történtekről a TASZSZ orosz hírügynökség írt.

A jelentések szerint Donyeck, Pervomajszk és Zolote-5 településeket „152 mm-es és 122 mm-es tüzérséggel” lőtték az ukrán erők. Összesen 64 lövedék becsapódását regisztrálták a helyi hatóságok.

A lövések következtében Pervomajszkban négy lakóépület és a város központi kórháza sérült meg. Zolote-5 településen két lakóépületet és egy óvodát érte találat.

Denisz Smigal ukrán miniszterelnök, Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter, Kirill Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Bank elnöke és számos más ukrán tisztviselő a jövő héten az amerikai fővárosba látogat. Erről a Reuters számolt be szombaton, az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

Az értesülés szerint az ukrán delegáció az Egyesült Államokban teendő látogatása során kétoldalú megbeszéléseket folytat majd a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-országcsoport és más országok pénzügyi hatóságainak képviselőivel.

A Reuters továbbá megjegyezte, hogy az ukránok a tervek szerint részt vesznek a Világbank április 21-én tartandó, Ukrajnáról szóló kerekasztal-beszélgetésén. Ez lesz az első találkozó az ukrán pénzintézetek képviselői és nyugati kollégáik között az orosz katonai művelet kezdete óta.

A hírügynökség hangsúlyozta, hogy a tárgyalások eredményei alapján a Nemzetközi Valutaalap megváltoztathatja a globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését.

Oroszország megsemmisítette egy páncélozott járműveket gyártó üzem épületeit Kijevben

Oroszország megsemmisítette egy páncélozott járműveket gyártó üzem épületeit az ukrán fővárosban, Kijevben és egy katonai javítóüzemet Mikolajiv városban - idézte szombaton az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

A csapásokat nagy pontosságú, nagy hatótávolságú fegyverekkel hajtották végre - áll a közleményben.

Oroszország egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet is lelőtt a kelet-ukrajnai Harkivi terület Izjum városának közelében - tette hozzá az Interfax az orosz védelmi tárcára hivatkozva.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője szombaton arról számolt be, hogy az orosz rakétaerők és tüzérség az ukrán egységek 43 ellenőrző pontjára, nyolc, katonai felszereléshez szükséges üzemanyagot szállító konvojra, valamint 760 olyan területre csapott le, ahol az ellenség emberei koncentrálódtak.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy szombatra kilenc humanitárius folyosóról megnyitásáról állapodtak meg a civilek kimenekítése érdekében, többek között az ostromlott Mariupolból.

Hozzátette, hogy a kilenc evakuálási folyosóból ötöt az ukrajnai Luhanszk régióban alakítják ki, az ország keleti részén, amely a helyi tisztviselők szerint erős ágyúzás alatt áll.

Legalább két civil meghalt és négy megsebesült az orosz támadásokban Ukrajna-szerte - közölték helyi tisztviselők szombaton kora reggel.

Egy ember meghalt, három pedig megsebesült keleti Luhanszk régióban történt lövöldözésben - közölte Szerhij Gaidaj, a régió kormányzója egy online bejegyzésben. Megsérült a gázvezeték Liszicsanszkban és Szeverodonyeckben. Az említett települések gáz és víz nélkül maradtak - írta Gaidaj a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében.

„Meneküljenek, amíg még lehet” - tanácsolta Gaidaj egy későbbi bejegyzésében, hozzátéve, hogy buszok állnak azok rendelkezésére, akik készek az evakuálásra.

Egy ember meghalt, egy pedig megsebesült a közép-ukrajnai Poltava régió fővárosa, Poltava közelében lévő kis falu elleni éjszakai támadásban - közölte a régió kormányzója, Dmitro Lunin a Telegramban közzétett bejegyzésében.

Az elmúlt 24 órában az ukrán erők 64 katonája esett el az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” területén. Erről Eduard Baszurin, a köztársasági védelmi minisztérium tárcájának hivatalos szóvivője számolt be szombaton.

Hozzátette, hogy embereik két harckocsit, egy légvédelmi üteget, két páncélozott és egy teherszállító járművet semmisítettek meg.

Kitiltották Oroszországból a brit kormányfőt és külügyminiszterét

Az orosz külügyminisztérium szombaton közölte, hogy megtiltotta a belépést az országba Boris Johnson brit miniszterelnök, Liz Truss külügyminiszter, valamint Ben Wallace védelmi miniszter, tíz másik brit kormánytag és politikus számára.

A beutazási tilalom kiterjed Dominic Raab miniszterelnök-helyettesre és igazságügyi miniszterre, továbbá Theresa May volt miniszterelnökre is.

A külügyi tárca közleményében azt írta: „tekintettel az Egyesült Királyság kormányának példátlanul ellenséges fellépésére, amely különösen az Oroszországi Föderáció magas rangú tisztviselői elleni szankciók bevezetésében nyilvánult meg, (az orosz hatóságok) úgy döntöttek, hogy a brit kormány kulcsfontosságú tagjait és számos politikai személyiséget felveszik az orosz beutazási tiltólistára”.

A teljes tilalmi névsorban szerepel még Grant Shapps közlekedési miniszter, Priti Patel belügyminiszter, Rishi Sunak pénzügyminiszter, Kwasi Kwarteng üzleti, energiaügyi és ipari stratégiáért felelős miniszter, Nadine Dorries digitális, kulturális, média- és sportminiszter, James Heappey védelmi miniszterhelyettes, Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, Suella Braverman, Anglia és Wales főügyésze.

„Ez a döntés válaszlépés arra, hogy London féktelen információs és politikai kampányt indított, amelynek célja Oroszország nemzetközi elszigetelése, az országunk elszigetelési feltételeinek megteremtése és a hazai gazdaság megfojtása” - mutatott rá a minisztérium.

A tárca hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság szándékosan fokozza a feszültséget Ukrajna körül azzal, hogy halálos fegyvereket szállít oda, és koordinálja a NATO azonos célú erőfeszítéseit.

Moszkva továbbá elfogadhatatlannak tartja, „ahogy London uszítja nemcsak nyugati szövetségeseit, hanem más országokat is, erőteljesen arra ösztökélve őket, hogy nagyszabású oroszellenes szankciókat vezessenek be, amelyek azonban értelmetlenek és szándékával ellentétes hatást váltanak ki”.

Az orosz külügyminisztérium szerint „a brit hatóságok oroszgyűlölő irányvonalának fő célja az Oroszországgal szembeni negatív hozzáállás fokozása és a kétoldalú kapcsolatok megkurtítása gyakorlatilag minden területen, ami káros a brit népnek, jólétének és érdekeinek”.

Az orosz külügyminisztérium arra is figyelmeztetett, hogy hamarosan ismét bővíti az oroszellenes hangulathoz hozzájáruló brit politikusok és parlamenti képviselők tilalmi listáját.

A névsort olyan brit politikusok és parlamenti képviselők nevével egészítik ki, akik „hozzájárulnak az oroszellenes hisztéria szításához, az egész Nyugatot fenyegető nyelvezet használatára kényszerítik a Moszkvával folytatott párbeszédben, és gátlástalanul uszítják a kijevi neonáci rezsimet” - zárta a közleményét az orosz külügyminisztérium.

Kapcsolódó írásaink