Külföld

Az orosz erők megtámadtak egy kőolajfinomítót

Az orosz erők tüzérségi támadást intéztek a frontvonal közelében fekvő kelet-ukrajnai Liszicsanszkban működő kőolajfinomító ellen - közölték szombaton a helyi hatóságok.

Az orosz erők megtámadtak egy kőolajfinomítót
Liszicsanszkot és a Donyec folyó túlsó partján fekvő Szeverodonyecket naponta támadják az orosz erők
Fotó: RONALDO SCHEMIDT / AFP

A tüzérségi támadás következtében a finomítóban tűz ütött ki, jelenleg is folyik az oltás - közölte Telegram-csatornáján Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye állami közigazgatási hivatalának a vezetője.

„Az oroszok rendszeresen támadják az intézményt, hogy lefárasszák a mentőszolgálatokat. Itt nincsen üzemanyag, csak kőolajszármazékok égnek” - tette hozzá Hajdaj.

Az olajfinomító Liszicsanszktól mintegy négy kilométerre nyugatra fekszik.

Liszicsanszkot és a Donyec folyó túlsó partján fekvő Szeverodonyecket naponta támadják az orosz erők - jelentették az AFP francia hírügynökség tudósítói az utóbbi napokban a helyszínről.

A megyei közigazgatási vezető kedden közölte, hogy mintegy 400 civilt temettek el Szeverodonyeckben egyéni sírokba a háború kezdete óta.

A kijevi városháza arra kérte szombaton a lakosokat, hogy biztonsági és humanitárius okokból egyelőre halasszák el a visszatérést a fővárosba.

A városvezetés azt írta Telegram-csatornáján, hogy az orosz erők ismét támadják a várost. A nagyszámú visszatérő miatt keletkező forgalmi dugók hatására megszakadna a humanitárius segélyek szállítása, a mentők és kommunális szolgáltatók munkája - olvasható a városháza közleményében.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az elmúlt napban újabb 40 200 ember menekült el Ukrajnából, így az orosz invázió február 24-i kezdete óta 4 836 445 ukrán hagyta el az országot. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint mintegy 215 ezer, harmadik országból származó ember - főként diákok és vendégmunkások - menekült el Ukrajnából, így a háború kezdete óta elmenekültek teljes száma meghaladja az 5 milliót.

Karolina Lindholm Billing, az UNHCR ukrajnai képviselője szerint a menekültek leghőbb vágya, hogy visszatérhessenek, de sokuknak nincs hova menniük, mert a házukat lerombolták, megrongálták, vagy nem biztonságos övezetben fekszik. Több százezer embert helyeztek el ideiglenes befogadó központokban, illetve családok fogadták be őket, de hosszú távú megoldást kell találni számukra -mondta.

A menekültek 90 százaléka nő és gyermek. Az IOM becslése szerint mintegy 7,1 millióan váltak Ukrajnán belül menekültté.

Az ENSZ adatai szerint tízből hat menekült - több mint 2,74 millió - Lengyelországba, több mint 732 ezer Romániába, több mint 484 ezer Oroszországba és több mint 454 ezer Magyarországra távozott.

Odessza térségében lelőttek egy nyugati fegyvereket szállító ukrán repülőgépet

Az orosz légvédelmi erők Odessza térségében lelőttek egy ukrán katonai szállító repülőgépet, amely nyugati fegyvereket szállított - közölte szombaton Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint az elmúlt nap folyamán az orosz műveleti-harcászati légierő 67 ukrán élőerő- és haditechnikai összpontosulásra mért csapást. A rakétaegységek 317 katonai célpontra, közöttük 274 támogató pontra és élőerő-összpontosülásra, 24 parancsnoki állásra és két katonai üzemanyagraktárra mértek csapást. Lozovaja és Veszela települések felett lelőttek két ukrán pilóta nélküli repülő szerkezetet.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton azt is bejelentette, hogy megtisztították a mariupoli agglomerációt az ukrán katonáktól, és mindössze néhány katona maradt az Azovsztal acélműben, ahol több összecsapás is történt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton több ukrán médiumnak adott interjúban közölte: az utolsó ukrán katonák eltávolítása az orosz erők által ostromlott Mariupolból „véget vet minden béketárgyalásnak” Moszkvával.

Az orosz minisztériumnak az interneten közzétett közleménye szerint április 16-ig az ukrán hadsereg vesztesége több mint 4000 fő volt a stratégiai fontosságú azovi-tengeri kikötővárosban - jelentette a RIA orosz hírügynökség.

Konasenkov közlése szerint az ukrán erők eddigi vesztesége 23 367 fő. Moszkva azonban erre semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott, és azt sem közölte, hogy halottakról, illetve sebesültekről van-e szó - jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Oroszország szombaton közzétett egy videót, amelyen a védelmi tárca szerint a haditengerészet főparancsnoka, Nyikolaj Jemenov tengernagy Szevasztopolban fogadta a csütörtökön elsüllyedt Moszkva rakétahordozó cirkáló, az orosz fekete-tengeri hadiflotta zászlóshajója legénységét.

A közlemény szerint a tengernagy tájékoztatta a legénységet, hogy a tisztek, a kadétok és a tengerészek a jövőben is a haditengerészetben szolgálnak.

A hajó elsüllyedése óta ez volt az első felvétel, amelyen a cirkáló állítólagos legénysége volt látható.

Moszkva állítása szerint a cirkáló tűzeset miatt bekövetkezett lőszerrobbanás miatt süllyedt el, míg Kijev állítása szerint a hadihajót ukrán rakétatalálat érte. Oroszország szerint a legénységet kimentették, emberéletben nem esett kár.

Kapcsolódó írásaink