Külföld

Az orosz erők Harkivban tűz alá vettek egy evakuálandó civilekkel teli buszt

Az orosz erők Harkivban tűz alá vettek egy evakuálandó civilekkel teli buszt, heten meghaltak, 27-en megsebesültek - közölte az ukrán főügyészség pénteken.

Az orosz erők Harkivban tűz alá vettek egy evakuálandó civilekkel teli buszt
Képünk illusztráció
Fotó: Sergei CHUZAVKOV / AFP

Telegramon közzétett bejelentés szerint a buszt Borova településnél támadták meg csütörtökön. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, péntekre kilenc humanitárius folyosó megnyitásáról született egyezség. A megállapodás szerint a biztonságos útvonalakon távozhatnának civilek Mariupol, Bergyanszk, Tokmak és Enerhodar városokból.  

Pénteken az ukrán hadsereg bejelentette, hogy fogolycserét hajtottak végre előző nap a részben orosz irányítás alatt álló dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Poszad-Pokrovszkje településnél. A Facebookon közzétett üzenet szerint négy orosz hadifogolyért cserébe az orosz erők átadtak öt ukrán katonát.

Csütörtökön Kijev arról adott hírt, hogy 30 ukrán katona térhetett haza fogolycsere keretében, azt azonban nem mondták meg, hány orosz katonát engedtek el cserébe.

A héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felajánlotta, hogy az orosz erők által elfogott ukránokért cserébe kiadják Moszkvának a kedden hazaárulás gyanújával letartóztatott, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel állónak tartott Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikai vezetőt, a Kreml azonban elvetette a javaslatot. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a héten leszögezte: Medvedcsuk nem tartott fenn titkos kapcsolatokat Oroszországgal.

Moszkva kiutasította az EU-képviselet 18 munkatárását

Oroszország, válaszul a Európai Unió mellett működő képviselete munkatársainak kiutasítására, nemkívánatos személynek nyilvánította az EU moszkvai missziójának 18 munkatársát - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

„Az Európai Unió barátságtalan fellépésére válaszul az EU oroszországi missziójának 18 alkalmazottját persona non grata státuszúvá nyilvánították, és a közeljövőben el kell hagyniuk az Oroszországi Föderáció területét. Az erről szóló jegyzéket átadták (a moszkvai uniós képviselet vezetőjének) Markus Ederernek” - közölte az orosz diplomáciai tárca.

Oroszország tiltakozását fejezte ki az EU moszkvai nagyköveténél az Európai Unió és az Európai Atomenergia Közösség mellett működő orosz állandó képviselet 19 munkatársának általa indokolatlannak minősített kiutasítása miatt.

Zelenszkij arra kérte Bident, hogy helyezze Oroszországot a terrorizmust támogató országok listájára

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte Joe Biden amerikai elnököt, hogy helyezze Oroszországot a terrorizmust támogató országok listájára - közölte pénteken a Washington Post című amerikai lap.

A Washington Post a két államfő telefonbeszélgetéséről tudomással bíró forrásokra hivatkozva megjegyezte, hogy Biden ugyanakkor nem kötelezte el magát semmiféle intézkedés mellett.

Az említett amerikai lajstromra olyan országok kerülhetnek fel, amelyek ismételten támogatást nyújtottak nemzetközi terrorizmusnak minősülő cselekményekhez. Jelenleg négy ország szerepel a listán: Irán, Észak-Korea, Szíria és Kuba.
 

Andrij Nebitov kijevi rendőrfőnök pénteki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a legfrissebb adatok szerint több mint 900 civil holttestét találták meg a fővárosi régióból visszavonuló orosz csapatok nyomán. Rendőrségi adatokra hivatkozva elmondta, hogy az emberek 95 százalékával lövések végeztek.

„Ebből arra következtetünk, hogy az orosz megszállás alatt az embereket egyszerűen agyonlőtték az utcákon” - hangoztatta Nebitov, hozzátéve, hogy naponta találnak újabb halottakat a törmelék alatt, vagy tömegsírokban.

„A legtöbb áldozatot Bucsában találtuk, ahol több mint 350 holttestet számoltunk össze” - tette hozzá a kijevi rendőrfőnök.

Vitalij Kim, a Mikolajiv megyei katonai-polgári adminisztráció vezetője szerint az azonos nevű megyeszékhely elleni orosz tüzérségi támadásban öten vesztették életüket. Mint azt Telegram-oldalán írta, az orosz csapatok repeszlövedékeket használtak.

A keleti Harkiv városa elleni tüzérségi támadás hét ember életét követelte és harmincnégyen megsebesültek - ismertette a helyi katonai-polgári adminisztráció vezetője.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes beszámolója szerint a nap folyamán 2864 civilt sikerült kimenekíteni humanitárius folyosókon az ostromlott térségekből. Mint mondta, a déli Mariupol városát 363 polgári személy volt képes elhagyni saját járművén.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök pénteken este közölte, hogy Ukrajna 13 milliárd jen támogatást kap Japántól, illetve további 500 millió kanadai dollárt az ottawai vezetéstől. „Ezek a források elsődleges szükségleteink fedezésére szolgálnak. Mindenkivel, aki segíteni tud, tárgyalunk” - húzta alá.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere pénteken az ukrán fővárosba látogatott, ahol Vitalij Klicsko kijevi polgármesterrel találkozott. Hidalgo Párizs díszpolgára címet adományozta az egykori nehézsúlyú ökölvívó-világbajnoknak.
 

Kapcsolódó írásaink

Csúcsra jár az információs hadviselés

ĀOroszország legitim katonai célpontoknak tekinti az ukrán területen haladó amerikai és NATO-fegyverszállítmányokat, közölte Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom